Vapon Carbons -liiketoiminnan Ilomantsin tehdashanke etenee rivakasti. Hankkeeseen on valittu jo toteutuspartneri sekä päälaitetoimittaja. Seuraavaksi kilpailutetaan maanrakennustyöt, kertoo liiketoimintajohtaja Jaakko Myllymäki.

Laitoksen suunnittelusta ja projektinhallinnasta vastaavaksi toimistoksi on valittu Sweco Finland insinööritoimisto.

Laitoksen päälaitteen eli karbonointi- ja aktivointiuunin, niin sanotun MHF-uunin, toimittaa belgialainen CMI-yhtiö.

15-tasoinen uuni on parikymmentä metriä korkea ja kymmenisen metriä leveä. Uunin ympärille tulee katettu työskentelytaso, joten varsinaista tehdasrakennusta sen ympärille ei nouse. Aktiivihiilitehdas sijoitetaan Vapon jo olemassa olevien laitosten kupeeseen, mistä Vapo on hankkinut lisää maata kunnalta.

– Seuraavaksi valitsemme maansiirto- ja maanrakennustöistä vastaavat urakoitsijat. Tarjouspyynnöt ovat jo lähteneet, Myllymäki kertoo.

Vapo on jo aiemmin kertonut pyrkivänsä luomaan Ilomantsiin mahdollisimman paljon paikallisia työpaikkoja, mikä otetaan huomioon tarjouskilpailussa.

–Tarkoitus on, että maansiirto- ja maanrakennustyöt päästään aloittamaan kesäkuussa, Myllymäki kertoo.

Vuonna 2020 valmistuva aktiivihiilitehdas on kokonaisuudessaan noin 25 miljoonan euron investointi. Se työllistää rakentamisvaiheessa sadan henkilötyövuoden verran ja käynnistyessään 50 ihmistä. Tehdas tuo alueelle muitakin työllistäviä kerrannaisvaikutuksia.

Vapon aktiivihiilitehdas on Pohjoismaiden ensimmäinen. Vapo tavoittelee pitkällä tähtäimellä merkittävää, noin 10 prosentin markkinaosuutta Euroopan aktiivihiilimarkkinoista.

Teksti Kirsi Hytönen

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2019