Vapon uudessa Seinäjoen toimistossa kenelläkään ei ole omaa työhuonetta. Sen sijaan noin 400 neliömetrin valoisiin tiloihin on mahdutettu työpisteiden lisäksi erilaisia kokous- ja työskentelytiloja, kaksi äänieristettyä ”puhelinkoppia” ja kohtaamispaikkoja.

– Seinäjoki on ensimmäinen uuden Vapo-lookin mukainen toimitilamme. Ajatuksena on koota Vapon toiminnot paikkakunnittain saman katon alle sekä siirtyä moderneihin monitoimitiloihin, jotka palvelevat tämän päivän työelämän tarpeita ja edistävät yli organisaatiorajojen tehtävää yhteistyötä ja avointa tiedonkulkua, kertoo kiinteistöistä vastaava johtaja Pasi Koivisto.

Toimitilojen kehittämisen pohjaksi Vapo-konsernin Suomen henkilöstölle tehtiin viime vuonna kysely, jolla selvitettiin jokaisen työnkuva ja tarpeet. Se tehtiin yhteistyössä Sisustusarkkitehdit Gullstén & Inkinen Oy:n kanssa, joka vastaa uusien toimitilojen suunnittelusta.

– Monitoimitilojen suunnittelussa tällainen selvitys on todella tarpeellinen. Vapolle on esimerkiksi tyypillistä, että henkilöstö käyttää tiloja hyvin eri tavoilla. Osa työskentelee lähes aina toimistossa. Toiset taas saattavat käydä paikan päällä vain muutaman kerran viikossa. Tämä täytyy ottaa huomioon suunnittelussa, jotta jokaiselle pystytään tarjoamaan juuri häntä palvelevat työskentelyolosuhteet, kertoo sisustusarkkitehti Leea Åberg Gullstén & Inkiseltä.

Vapon uusien toimistotilojen suunnittelusta vastaava sisustusarkkitehti Leea Åberg Gullstén & Inkinen Oy:stä istahti Seinäjon toimiston sisääntuloaulan tuolille. Lasiseinän takana näkyy taukotila.

Seuraavaksi Vapon toimitiloja uudistetaan uuden mallin mukaiseksi Vantaan Tikkurilassa, Kuopiossa ja Jyväskylässä. Identtisiä kopioita ei olla kuitenkaan tekemässä.

– Kaikkien toimitilojen halutaan kuvastavan Vapon arvoja ja toimintaa. Siksi värit ja tilojen henki ovat samankaltaisia, mutta jokaisella toimistolla tulee olemaan myös paikallisia ominaispiirteitä. Seinäjoella esimerkiksi taukotilan katto on turvemateriaalia ja sisustuksessa on käytetty Artekin tuotteita viittauksena Alvar Aaltoon, Åberg kertoo.

Vapon uusi toimisto Seinäjoella on osoitteessa Lastausväylä 1 A. Se otettiin käyttöön tammikuussa, ja viralliset avajaiset pidettiin 21.2.

Teksti ja kuva Ismo Myllylä

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2019