Pitkään näytti siltä, että kevään eduskuntavaaleista tulee menneen sotevaalikauden peijaiset. Pääministeri Sipilän ilmaveivi palautti kuitenkin muutkin aiheet tasavertaisiksi aiheiksi vaalikeskusteluihin. Vaaliväittelyissä keskustellaan varmasti sotesta, vanhusten hoivasta, maahanmuutosta, kestävyysvajeesta, ilmastosta, verotuksesta ja toivottavasti mahdollisimman faktapohjaisesti myös energia-, ilmasto- ja elinkeinopolitiikasta sekä huoltovarmuudesta.

Eri puolueet ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että kohti hiilineutraaliutta on pyrittävä, mutta keinoista onkin sitten erimielisyyttä. Kokosimme galluppien mukaan tämän hetken neljän suurimman puolueen kannat ja eri asiantuntevien tahojen kommentit tuhdiksi paketiksi tähän vaalinumeroon. Lue sivuilta 16–28 tuhti vaalipaketti energiapolitikasta. Saattaa helpottaa oman ehdokkaan valintaa huhtikuun vaaleissa.

Eri puolueet ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että kohti hiilineutraaliutta on pyrittävä.

Monet vannovat entistä enemmän bioenergian nimiin. Naantalin uusi voimalaitos käyttää useita polttoaineita. Puuta, turvetta, kivihiiltä ja jopa asfalteenia. Jos kotimaista puuta olisi riittävästi saatavilla polttoainekirjo olisi varmaan suppeampi. Sivuilla 10–13 tarkastellaankin sitä, mihin kotimainen puu riittää ja mihin ei.
Mukana myös päivitykset Vapon viime syksyn isoista uutisista eli Kekkilä-BVB joint venturesta ja Ilomantsiin rakennettavasta aktiivihiililaitoksesta.
Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2019