Riekko on keskikokoinen, kiirunaa muistuttava metsäkanalintu, jolla on vuoden aikana useita eri höyhenpukuja: naaraalla kolme ja koiraalla jopa neljä! Talvella ja kesällä molemmilla sukupuolilla on yhteneväiset asut: talvella ne ovat mustaa pyrstöä lukuun ottamatta kokonaan valkoisia ja kesällä täplikkään kellanruskeita. Kesäpuvussa siivet ja vatsa ovat valkoiset.

Peräpohjolan maakuntalintu on nykyään uhanalainen ja rauhoitettu. Sen pyytäminen ansoilla on luvallista vain Suomen kolmessa pohjoisimmassa kunnassa. Yksiavioinen riekko munii touko-kesäkuussa 8-12 munaa. Pesänsä se tekee suon laidalle kuivalle paikalle kannon tai mättään kupeeseen tai pienen puun tai pensaan juurelle. Riekkoja on koko maassa arviolta noin 100 000 paria.

Lentoon lähtiessään riekko päästää usein äänekkään, naurunräkätystä muistuttavan huudon. Tätä samaista ääntä se käyttää myös osana soidinhuutoaan.

Lähteet: luontoportti.com, riistakolmiot.fi, riista.fi

Kuva Jussi Murtosaari

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2019