Kekkilä-BVB:n vastuullisuus- ja markkinointipäällikkö Julien Boijmans näkee, että myös puhdas vesi – yksi tärkeimmistä aineista ruokatuotannossa – on nykymenon mukaan tulossa yhä vaikeammin saatavammaksi.

Kekkilä-BVB on Euroopan johtava ammattiviljely- ja harrastajapuutarhurialan toimija. Muun muassa kasvualustojen valmistajana yritys pyrkii tarjoamaan parhaat ja jokaiseen viljelymetodiin sopivat ratkaisut.

Innokkaana kokkaajana ja kotipuutarhurina tunnetulle Boijmansille oli looginen askel alkaa kasvattaa omat kasvikset ja yrtit. Alussa hän omien sanojensa mukaan kohtasi tietämättömyydestään johtuvia ongelmia.

– Viljely ei ole vain sitä, että istutetaan kasvi maahan ja katsotaan, kun se kasvaa, hän naurahtaa.

– Samoja ongelmia ratkaisemme yrityksemme high tech -viljelyn kehitystyössä. Meidän on löydettävä keinot, kuinka voidaan kasvattaa enemmän ruokaa pienemmässä tilassa ja kestävämmin. Tämä on iso haaste tulevaisuuden ruokatuotannolle, Boijmans sanoo ja jatkaa:

– Yrityksemme tavoitteena on löytää tasapaino sekä ihmisen ja planeetan että yrityksen tuoton välille parantamalla tuotteidemme kestävyyttä.

Boijmans näkee ensimmäisenä askeleena sen, että avomaaviljelystä siirrytään kasvihuoneisiin.

– Ne mahdollistavat ympärivuotisen ruokatuotannon. Näin voidaan maksimoida tuotannon määrä ja laatu samalla, kun prosesseihin käytetään vähemmän vettä, ravinteita ja kemiallisia torjunta-aineita.

Boijmans tietää, että viljelijöillä on silmää bisnekselle ja että he haluavat vastata kysyntään mahdollisimman korkeatasoisilla tuotteilla. Siirtyminen kasvihuoneviljelyyn ei ole kuitenkaan aina helppo toteuttaa muun muassa korkeiden investointien vuoksi.

– Ruokatuotannon turvaaminen vaatii paljon tietoa molemmin puolin. Siksi myyntipäällikkömme ovatkin jatkuvasti asiakkaittemme kanssa vuorovaikutuksessa, Boijmans toteaa.

Teksti Tarja Rannisto
Kuva Marja Väänänen

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2019