Usein vitsaillaan, että parhaat yrityshistoriat ja jopa strategiat kirjoitetaan jälkeenpäin. Mutta Vapon vajaa vuosi sitten julkistettu uusi strategia on osoittanut toimivuutensa heti alusta lähtien. Uudessa strategiassa Vapo keskittyy entistä enemmän energialiiketoiminnassaan palveluihin ja uusiutuviin energialähteisiin, Crow&Care -divisioonassa pyritään hakemaan kasvua globaaleilta ammattiviljelymarkkinoilta ja New Businesses -divisioonassa tavoitteena on valmistaa korkean jalostusasteen uusia tuotteita turpeesta.

Nappiin meni. Isot uutiset vaativat tavallista isomman lehden. Tammikuun 4. päivä saatiin valmiiksi lokakuussa julkistettu Kekkilän ja hollantilaisen BVB Substratesin voimien yhdistäminen Euroopan johtavaksi alan toimijaksi. Sivuilla 22–29 on juttu siitä, millainen tuo monille suomalaisille vielä varsin tuntematon yhtiö on ja erityisesti siitä, mitä se Hollannissa tekee. Kekkilä-BVB Oy:n liikevaihto on noin 250 miljoonaa euroa ja henkilökuntaakin on noin 500. And we are the champions, sillä herkkusienet nousivat aika keskeiseen osaan Vapon uudessa strategiassa.

Isot uutiset vaativat tavallista isomman lehden.

Lehdessä on myös tanakka paketti siitä, kuinka vuonna 1976 rakennettu kattila muutetaan biokattilaksi tiukassa aikataulussa ja ahtaalla tontilla. Kysymys on Vantaan Energian Martinlaakson muutoksesta, jolla Vantaan hiilikuorma kevenee 34 prosenttia. Vapo on yksi laitoksen merkittävistä polttoainekumppaneista. Tuotantojohtaja Kalle Patomeri kertoo Vantaan Energian tulevaisuudensuunnitelmista lisää sivuilla 14–19.

Ja tietysti meillä on juttu Ilomantsiin nousevasta aktiivihiilitehtaasta. Mitä, miksi ja milloin – tämä kaikki selviää täältä.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2019