Pohjolan peruna Oy ja Vapo Oy ovat solmineet pitkäaikaisen sopimuksen energiayhteistyöstä Raahen Vihannissa sijaitsevan elintarviketehtaan tarpeisiin. Sopimuksen myötä Vapo vastaa kaikesta tehtaan tarvitsemasta höyryenergiasta.

Tehdas käyttää vuodessa 25 000 MWh energiaa, joka vastaa noin 1 000 omakotitalon vuotuista lämmitystarvetta. Höyryenergia tuotetaan Vapon toimittamilla kiinteillä kotimaisilla polttoaineilla. Polttoaine tulee lähimmillään vain 15 kilometrin päästä tehtaalta.

Pohjolan Perunan elintarviketehdas käyttää höyryenergiaa tuotejalostuksen eri vaiheista aina lopputuotteiden valmistusprosesseihin asti. Tehdas kuorii ja kypsentää noin tuhat rekka-autollista perunaa vuosittain. Katkeamaton energiantuotanto on kriittinen asia elintarvikkeiden valmistusprosesseissa.

Höyryntuotantoa valvotaan ja operoidaan ympäri vuorokauden Vapon käyttökeskuksessa. Vapo aloitti energiantuotannon välittömästi sopimuksen synnyttyä ilman minkäänlaista tuotantokatkoa tehtaan toimintaan.

– Vapon korkeasta osaamisesta ja nopeasta valmiustasosta kertoo se, että pystyimme ottamaan tehtaan energiantuotannon käsiimme erittäin lyhyellä siirtymäajalla. Digitalisaatio mahdollistaa tänä päivänä käyttökeskusyhteyden rakentamisen nopeallakin aikataululla. Siirto onnistui ammattitaitoisen henkilöstömme sekä edellisen toimijan kanssa tehdyn hyvän yhteistyön ansiosta, Vapon myyntipäällikkö Jani Moisanen kiittelee kaikkia osapuolia onnistuneesta höyrylaitoksen käyttöönotosta.

Mummon- ja Mestari-tuotteita valmistava Pohjolan Peruna Oy on vuonna 1962 perustettu elintarvikkeiden valmistaja. Yritys on Pohjanmaan alueella tärkeä ja merkittävä työllistäjä. Mummon muusin tuntee lähes jokainen suomalainen ja vähittäiskaupan ranskanperunapakasteissa Mummon on tällä hetkellä Suomen markkinajohtaja. Mestari-tuotemerkillä myydään korkealaatuisia ranskanperuna-, vakuumi- ja kuivatuotteita ammattikeittiöille sekä teollisuuden tarpeisiin.

Tuotantoon tuleva peruna viljellään lähellä, pääosin omien sopimustuottajien tiloilla. Perunaa tehdas käyttää vuodessa noin 30 miljoonaa kiloa. Perunan lisäksi raaka-aineina käytetään kotimaisia juureksia, kasviksia, marjoja ja lihaa.

Vapo tuo merkittävää osaamista ja mittakaavaetuja Pohjolan Perunan tulevaisuuden investointeihin.

– Meillä oli useita hyviä ehdokkaita energiantuotannon kumppaniksi, mutta valitsimme Vapon heidän vahvan osaamisensa, taloudellisten tekijöiden ja sitoutumisensa perusteella. Meillä on vahva luottamus, että voimme yhdessä Vapon kanssa rakentaa hyvän tulevaisuuden Mummon ja Mestarin tuotteille, kertoo Pohjolan Peruna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sarlund.

Teksti Vapo
Kuva Juha-Mikko Kinnunen

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2019