Vapo perustaa Pohjoismaiden ensimmäisen aktiivihiilitehtaan Ilomantsiin. Tehdas on Ilomantsille tervetullut piristysruiske ja tuo myös Suomelle kokonaan uuden vientituotteen.

Vapo pyrkii 25 miljoonan investoinnilla saavuttamaan ison, noin 10 prosentin osuuden Euroopan aktiivihiilimarkkinoilla, kertoo Vapon Carbons-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jaakko Myllymäki.

Tehtaan kapasiteetti on ensimmäisessä vaiheessa noin 5 000 tonnia vuodessa ja laitosta voidaan laajentaa tulevaisuudessa.

– Markkinoilla otetaan ilomielin vastaan uusi, eurooppalainen ja vastuullisesti toimiva aktiivihiilen tuottaja. Meille on tilaa, sillä valtaosa Euroopan aktiivihiilestä tuodaan Euroopan ulkopuolelta.

– Turpeesta tuotettava aktiivihiili on korkealaatuista ja sopii vaativiin tarkoituksiin. Euroopassa tarve ilman, veden ja teollisten päästöjen puhdistamiseen on voimakkaassa kasvussa.

Myllymäen mukaan kaupalliset neuvottelut aktiivihiilen ostajien kanssa ovatkin jo pitkällä. Tuote on testattu ja sen laatu on voitu varmistaa, mikä on vakuuttanut potentiaaliset ostajat.

Aktiivihiilen kysyntä on niin suurta, että ensimmäiselle laitokselle tulee todennäköisesti jatkoa kahdella muulla paikkakunnalla, joihin Vapo on saanut ympäristöluvat.

Ilomantsiin rakennettava tehdas pystyy tuottamaan vain kolmasosan siitä määrästä, minkä Euroopan korkealaatuisen aktiivivihiilen markkina kasvaa vuosittain. Vapo on varautunut strategiassaan useiden laitosten rakentamiseen seuraavien 5–10 vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Vesa Tempakan mukaan tehty investointipäätös on euromääräänsä merkittävämpi askel, sillä se tukee Vapon uutta strategiaa, jossa energiaturpeen osuus vähenee voimakkaasti ja muun liiketoiminnan osuus kasvaa. Energia säilyy edelleen yhtenä Vapon kolmesta liiketoiminta-alueesta, mutta kasvun fokus on laajenevassa kasvualustaliiketoiminnassa ja turpeen jatkojalostuksessa.

 

Ilomantsin tehdas nousee lähes kirkonkylälle, Vapon pellettitehtaan viereen.

Kunnalle Vapon investointi on ilouutinen. Vuonna 2020 käynnistyvä tehdas työllistää jo rakentamisvaiheessa sadan henkilötyövuoden verran ja käynnistyessään 50 ihmistä. 5 000 asukkaan Ilomantsi painii samojen vähenevän väen pulmien kanssa kuin moni muukin Suomen kunta, joten jokainen uusi työpaikka on tervetullut.

– Investoinnilla on valtavat vaikutukset niin koko seutukuntaan, kertoo Ilomantsin kunnanjohtaja Marjut Ahokas.

– Suoran työllistämisen lisäksi tehtaalla on kerrannaisvaikutuksia. Projekti työllistää rakentajien, urakoitsijoiden ja tehtaan työntekijöiden lisäksi myös muita paikkakunnan yrittäjiä. Vapo pyrkii hankkeessaan käyttämään paikallisia toimijoita.

– Ilomantsissa on hyvä palvelut ja Vapon investoinnit turvaavat niiden jatkuvuutta. Se, että täältä on pitkä matka kaikkialle, on myös tukenut paikallisten palveluiden säilymistä, Ahokas kertoo.

Kunta tukee tehdashanketta muu muassa tarjoamalla tukea koulutustarpeisiin, jotta Vapo saisi osaavaa henkilökuntaa paikkakunnalta. Tätä tukee myös Ilomantsiin rakennettu laajakaistaverkko, joka ulottuu kunnan joka kolkkaan, Ahokas kertoo.

Lisää aktiivihiilimarkkinoista täällä

Teksti Kirsi Hytönen
Kuvat Mikko Kauppinen ja Vapo

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2019