Mallissa asiakas omistaa turvetuotantoalueen, mutta Neova vastaa turpeen tuottamisesta, luvituksesta ja muusta käytännön toiminnasta. Tänä vuonna jo noin neljännes energiaturpeesta Ruotsissa tuotettiin tällä tavalla.

Sales Manager Fredrik Borg Dunge Neova AB:stä sanoo, että mallin historia juontaa juurensa noin kymmenen vuoden takaiseen aikaan, jolloin energiayhtiöillä oli pulaa polttoaineista. Monet niistä ottivat silloin turpeen käyttöön ja hankkivat turvetuotantoalueita itselleen.

– Monet näistä yhtiöistä halusivat ulkopuolisen asiantuntijan vastaamaan tuotannosta. Siinä vaiheessa me olemme tulleet mukaan.

Kommunbränsle i Ådalen AB (KBAB) on yksi mallia hyödyntävistä yrityksistä. Se toimittaa turvetta omistajilleen Övik Energi AB:lle ja Härnösands Energi och Miljölle (HEMAB) Keski-Ruotsissa. KBAB:n toimitusjohtaja Sylvia Jonsson sanoo, että järjestely toimii heidän näkökulmastaan hyvin.

– Työnjako on se, että me vuokraamme maaomaisuuden, jossa turvetta tuotetaan ja Neova vastaa turpeen tuottamisesta. Meidän kannaltamme kaikki on selkeää. Saamme sopimuksen mukaisen määrän turvetta tietyssä paikassa tuotettuna. Turpeen myymme sitten eteenpäin asiakkaillemme kaukolämmön tuotantoon.

Sekä Övik Energi AB että HEMAB käyttävät turvetta täydentävänä polttoaineena kaukolämpökattiloissaan. Jonsson sanoo, että turve on tärkeä täydentävä polttoaine, vaikka sen osuus kaikesta käytetystä polttoaineesta ei olekaan suuri.

– Turpeella on iso merkitys puhtaasti teknisistäkin syistä. Kaukolämpökattilat voivat paremmin turpeen kanssa, hän muotoilee.

Neova AB:ssä kokemukset järjestelystä ovat myönteiset. Fredrik Borg Dunge sanoo, ettei Neovan näkökulmasta ole suurta eroa siinä, tuotetaanko turvetta omilla vai asiakkaan mailla. Olennaista hänen mielestään on, että järjestely syventää suhdetta asiakkaiden kanssa.

– Asiakkaat oppivat meiltä turvetuotannon dynamiikasta ja ymmärtävät sitä paremmin. Me opimme puolestamme enemmän asiakkaiden tarpeista ja siitä, miten voimme auttaa heitä paremmin.

– Suhde on erilainen verrattuna siihen, että asiakkaat vain ostaisivat meiltä turvetta. Olemme lähempänä toisiamme ja syntyy pitkäaikaisia suhteita. Hyviä keskusteluja käydään paljon.

Teksti Ismo Myllylä

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2018