Kasvualustojen myynti kotimaan kasvutarhoille on ollut Kekkilän keskeisimmistä liiketoiminta-alueista koko aluemyyntipäällikkö Jarmo Hartikaisen 30-vuotisen uran ajan. Hän on nähnyt, miten metsätaimiviljelysten koko on kasvanut hurjasti viime vuosikymmeninä.

Tärkein tekijä menestyksekkään viljelyn takana on Kekkilän kasvualusta, jossa metsäntaimet saavat hyvän alun.

– Nykyään yksi metsätaimitarha saattaa kasvualustojen ja taimikennojen ansiosta kasvattaa kymmeniä miljoonia taimia vuodessa. Kennotaimien kasvatus alkoi Suomessa 70-luvulla ja yleistyi 80-luvulla. 2000-luvun alkuun mennessä kaikki taimet tuotettiin kennoissa, Hartikainen kertoo.

Kotimaisuus ja toimitusvarmuus ovat Kekkilän etuja kilpailijoihin verrattuna.

– Kekkilällä on omat kasvuturvesuot, joista voimme valita juuri oikeat raaka-aineet metsätaimien kasvatukseen.

Kekkilä on ottanut metsätaimien kasvualustojen peruslannoituksessa huomioon erityisesti metsäpuiden vaatimat ravinteet.

Suurin osa metsätaimista on havupuita, jotka tarvitsevat alhaisen pH:n. Siksi metsätaimien kasvualustoissa on vähemmän kalkkia kuin esimerkiksi kasvihuoneiden kasvualustoissa. Lisäksi joukossa on kostutusainetta, jonka avulla taimi lähtee imemään vettä nopeammin.

Koska suurilla taimitarhoilla kasvaa kymmeniä miljoonia taimia vuodessa, ei kasvuturpeen mukana saa tulla rikkakasveja.

– Tämä on hirveän tärkeää viljelijöille. Rikkakasveista tulee aina viljelijälle ylimääräisiä kustannuksia. Se on todella iso työvaihe, jos kasvualustoihin eksyy rikkakasvien siemeniä ja niitä joudutaan kitkemään miljoonista taimista. Ilmassa leijuu rikkakasvien siemeniä, joita tuuli voi levittää viljelyn aikana. Tälle ei kasvualustan toimittaja voi mitään, mutta kasvuturpeen mukana niitä ei saa tulla.

Kekkilä varmistaakin alustojen puhtauden koeidättämällä niitä ja huolehtimalla rikkakasvien torjunnasta kasvuturpeen nostoalueilla. Hartikainen paljastaa, että yhden asiakkaan kanssa on testattu viimeiset kolme vuotta sammaleen lisäämistä kasvuturpeeseen. Hän ei kuitenkaan vielä uskalla luvata, koska uusi tuote on markkinoilla.

– Olemme saaneet todella hyviä tuloksia. Kylvetyistä taimista iso osa kasvaa avokentillä. Jos on sateinen kesä, niin sammal varmistaa, että kasvualustassa riittää ilmatilaa juuristolle eikä se kärsi hapen puutteesta.

Teksti Miina Poikolainen
Kuva Kekkilä

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2018