Liro on pieni, kurppien heimoon kuuluva kalhaajalintu, joka pesii soilla ja kosteikoilla. Se painaa vain noin 50–70 grammaa, ja sen siipien kärkiväli on 35–39 cm.

Pesänsä liro tekee suomättään kätköihin, kuivien lehtien ja korsien alle. Sinne se munii toukokuussa keskimäärin neljä munaa. Sekä naaras että koiras hautovat munia, mutta usein naaras jättää hautomisen kokonaan koiraan vastuulle ja lähtee itse muuttomatkalle jo keskikesällä.

Liroa esiintyy eniten pohjoisessa Suomessa, jossa sitä tavataan touko–syyskuun aikana. Talveksi liro lentää Afrikkaan. Muuttoaikana liroja voi nähdä jopa satojen yksilöiden parvissa. Suomessa pesii noin 340 000–560 000 liroparia, ja laji on rauhoitettu. Suomen vanhin rengastettu liro oli yli seitsemänvuotias.

Lähde: www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/liro
Kuva Jussi Murtosaari

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2018