Tässä numerossa katsomme vahvasti kauas tulevaisuuteen. Ennen sanottiin, että nuorissa on tulevaisuus. Ajat muuttuvat, mutta tämä totuus säilyy. Nyt suuntaa näyttävät milleniaanit eli 20–30-vuotiaat nuoret aikuiset. Tässä joukossa on erittäin paljon nuoria, jotka ovat innostuneet elämäntapamuutokseen saakka lähiruuan kasvattamisesta ja viherkasveista.

Mitä nuoret edellä sitä, sitä yritykset perässä. Saimme vielä lehteen mukaan uutisen Vapon Grow&Care-divisioonan ja hollantilaisen BVB Substrates B.V:n yhdistymisestä Euroopan johtavaksi ammattiviljelyyn liittyvien kasvualustojen tuottajaksi. Yrityselämää ajavat samat trendit, jotka liikuttavat nuorisoa: kaupungistuminen, väestönkasvu, kasvava tarve puhtaista ja lähellä tuotetuista elintarvikkeista sekä uhkaava makean veden pula. Tämä suomalais-hollantilainen yhteisyritys leikkaa jännittävällä tavalla maailman kuumimpia megatrendejä. Tästä aiheesta enemmän seuraavassa numerossa.

Ja kun tulevaisuudesta puhutaan, ei voi ohittaa ilmastokeskustelua. Saimme lehteen harvinaisen haastattelun Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeriltä, Petteri Taalakselta. Nyt ei ole aika luovuttaa, hän sanoo. Taalas on ottanut ohjenuorakseen vanhan Merisotakoulun huoneentaulun: ”Täällä ei auta valitus ja murhe, vaan työ ja toimi.” Taalas muistuttaa myös, että Suomi ja Pohjoismaat ovat aivan maailman kärkeä ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Ensi keväänä järjestetään vaalit. Ilmastovaalit, sanovat monet. Lue sivulta 10 alkaen, millä kulmalla keskusta, kokoomus, SDP ja vihreät lähtevät vaaleihin.
Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2018