– Märkä syksy ja vaikeudet puupolttoaineen korjuussa aiheuttivat haasteita metsähakkeen toimituksissa. Vapon ruotsalainen tytäryhtiö Neova pärjäsi tästä huolimatta ihan hyvin, kertoo ruotsalaisen Neova AB:n tuotealue­vastaava Peter Persson.

Myös Baltian maissa sää oli samantapainen kuin Suomessa ja Ruotsissa, mikä aiheutti haasteita puupolttoainetoimituksille.

– Puupolttoaineen kosteus nousi jopa 55 prosenttiin, kun se normaalisti on 40–50 prosenttia. Onneksi kuivia turvevarastoja oli niin paljon, että turpeella pystyttiin pienentämään polttoaineen kosteusprosenttia, toteaa Vapon virolaisen AS Tootsi Turvas -tytäryhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Puuronen.

Puu, yleensä hake, on pääasiallinen polttoaine Baltiassa. Sen takia haasteet puupolttoaineen toimituksessa tuntuivat. Normaalisti Virosta ja etenkin Latviasta viedään energiapuuta myös muihin maihin, mutta kuluneena talvena kummassakin maassa haluttiin varmistaa polttoaineen riittävyys kotimaan markkinoilla ja siksi vienti tyrehtyi.

Puurosen mukaan Virossa useat puupolttoaineen toimitukset korvattiin turvetoimituksilla.

Ruotsissakin turvauduttiin ylivuotisiin turvevarastoihin.

– Polttoainetoimituksia tehtiin suunniteltua enemmän ja ne sujuivat hyvin. Saimme paljon kyselyjä myös muilta kuin vanhoilta asiakkailtamme, Persson sanoo.

Nyt myös Ruotsin turvevarastot ovat ennätysalhaiset ja siksi Neovalla varaudutaankin tuottamaan maksimimäärä turvetta tulevana kesänä. Etelä-Ruotsissa turvetuotanto alkoi jo toukokuun alussa.

– Monet turvekentistämme alkavat olla jo iäkkäitä ja niissä vedenpinta on melko korkealla. Toivottavasti pystymme siitä huolimatta korjaamaan riittävästi turvetta, Persson miettii.

Virossa sikäläisen kotimaisen polttoaineen markkinat ovat lähteneet kasvuun. Esimerkiksi moni iso kaupunki on ryhtynyt käyttämään kotimaista polttoainetta.
Energiapuun korjuu ei talven aikaan onnistunut Virossa niin hyvin kuin oli suunniteltu. Helmi-maaliskuun aikana oli hyvät puunkorjuuolosuhteet, mutta silloin metsänomistajat keskittyivät tukki- ja kuitupuun korjuuseen.

Kevään kelirikon aikana Viron soratiet olivat kiinni toukokuun puoliväliin saakka. Tämän takia energiapuuvarastoja ei ole juuri saatu täydennettyä.

– Myöskään pala- ja energiaturpeen varastot eivät koskaan ole olleet näin alhaiset. Turvetuotantotarve tälle kesälle on iso, joten toivomme kuivaa ja aurinkoista kesää, Puuronen sanoo.

Teksti Johanna Haveri
Kuva Adam Illingworth

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2018