Viime talvi oli pitkästä aikaa oikea talvi. Itse asiassa talvi oli kylmin 30 vuoteen. Erityisen sateinen syksy aiheutti haasteita energiapuusektorille. Puun korjuuolot olivat Suomessa ja lähialueilla surkeat. Onneksi varastoissa oli energiaturvetta, minkä ansiosta monessa kaupungissa kostea hake saatiin palamaan kunnolla turpeen ja puun seospolton ansiosta. Turve on erittäin hyvä huoltovarmuuspolttoaine haastavissa olosuhteissa. Tästä lisää sivuilla 4 ja 5.

Maailma muuttuu ja päästöjä tulisi saada alas. ”Suurissa saappaissa” -osiossa Osmo Soininvaara kertoo, mitä keinoja pitäisi harkita, jotta ilmastonmuutosta saataisiin hillittyä. Soininvaaran mukaan sähkön ja lämmön yhteistuotannon lopettaminen on hölmöläisten hommaa, sillä se ei vähennä päästöjä ollenkaan.

Jos fossiilisten polttoaineiden sijaan energia tehdään kaurankuorilla ja pelleteillä, niin päästöt vähenevät rajusti. Sivulla 9 on juttu Vapon, Utajärven kunnan ja Kinnusen Myllyn hankkeesta, jolla myllyn energia ja osa kunnan kaukolämmöstä tuotetaan jatkossa kaurankuorilla. Päästövähennys on erittäin merkittävä. Tämän valtavan kaurakattilan on määrä porista tuotannossa jo ensi jouluna.

Vapo valmistautuu muutenkin maailman muutokseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on OP-ryhmän kanssa yhdessä perustettu rahasto, joka sijoittaa kaupunkien, kuntien ja teollisuuden lämpö- ja voimalaitoksiin. Tästä 100 miljoonan euron kotimaisesta sijoittajasta kerrotaan sivulta 10 alkaen.
Ja kun isosta muutoksesta puhutaan, sitä avaa toimitusjohtaja Vesa Tempakka sivuilla 22–28. Kun maailma muuttuu, Vapo muuttuu sen mukana.

Energia säilyy keskeisessä roolissa, mutta sitä tukevat entistä voimakkaammin niin kasvattaminen, kierrätys, eläinten ja ihmisten hyvinvointi uusista innovaatioista puhumattakaan.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2018