Kuortaneen urheiluopisto Etelä-Pohjanmaalla on Suomen lentopallomaajoukkueiden valmennuskeskus, jonne sekä naisten, miesten että nuorten maajoukkueet kokoontuvat harjoittelemaan ja hiomaan kuntoaan tulevia kisoja varten.

Toukokuun alussa Suomen naisten ja miesten lentopallomaajoukkueet valmistautuivat Kuortaneella uuteen Euroopan Kultaiseen liigaan, jonka pelit ajoittuivat touko-kesäkuulle.

Koska maajoukkueiden jäsenet pelaavat eri seuroissa myös Suomen ulkopuolella, yhteinen valmennusaika jää melko lyhyeksi. Silloin on erittäin tärkeää, että valmennuskeskuksen tarjoamat puitteet ovat parhaat mahdolliset.

– Kun tulee leirille tänne Kuortaneelle, voi unohtaa kaiken muun ja keskittyä pelkästään pelaamiseen. On hienoa, että joku muu huolehtii harjoitteluolosuhteista ja -ohjelmasta, majoituksesta, täyspainoisesta ravinnosta ja me pelaajat saamme keskittyä omaan työhömme. Se antaa mielenrauhaa tekemiseen, sanoo viime kauden Puolassa pelannut Elviss Krastins.

Suomalaislatvialainen Krastins on 23-vuotias yleispelaaja, joka on pelannut Suomen maajoukkueessa vuodesta 2013 lähtien.

Miesten lentopallojoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo on samoilla linjoilla Krastinsin kanssa.

– Kuortaneella harjoitteluolosuhteet on toteutettu nimenomaan lentopallon tarpeisiin, joten täällä on hyvä keskittyä itse tekemiseen, Sammelvuo kiittelee.
Sammelvuon mukaan järjestelmä, jossa eri urheiluopistot erikoistuvat eri päälajeihin, on urheilijoiden kannalta tarkoituksenmukainen.

Kuortaneen urheiluopiston talousjohtaja Jaakko Niiranen tietää, etteivät asianmukaiset puitteet tehokkaalle lajiharjoittelulle synny ilman investointeja. Lentopalloa on pelattu pian 70 vuotta toimineessa urheiluopistossa jo pitkään, mutta lentopallomaajoukkueiden valmennuskeskus siitä tuli vasta vuonna 2012.

– Ennen sitä peruskorjasimme golfhallin lentopallon tarpeisiin. Käytimme korjauksessa hyväksemme lentopalloliiton asiantuntemusta, jotta saimme esimerkiksi kentän lattiasta sopivan joustavan, Niiranen kertoo.

Uusia investointisuunnitelmia urheiluopistolla on lähivuosiksi noin 15 miljoonan euron edestä. Uudisrakentamisen lisäksi yksi Niirasen tavoitteista on pitää lämmityskulut järkevinä.

Vaposta tuli urheiluopiston lämmityskumppani vuonna 2006. Siitä lähtien rakennukset ovat lämmenneet turpeella ja hakkeella.

– Jo yhteistyön ensimmäisenä vuonna lämmityskulut putosivat 80 000 eurolla, mutta jatkamme silti investointeja energiatehokkuuteen, Niiranen kertoo.

Teksti Johanna Haveri
Kuva Sami Pulkkinen

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2018