Hevosharrastuksen suosio on laskenut 2010-luvulla verrattuna vuosituhannen taitteeseen. Erityisesti nuoret, siis käytännössä nuoret tytöt, käyvät yhä harvemmin tallilla.

– Keskivertoharrastaja on nykyään keski-ikäinen nainen, joka on ratsastanut nuorempana, ja palaa myöhemmin lajin pariin, ratsastuksenopettaja Tiina Tarkkala sanoo.

Tarkkalalla on vuosikymmenten kokemus hevosalasta opettajana ja kilpavalmentajana. Nykyisin hän ylläpitää Nurmijärvellä 30-paikkaista yksityistallia.
Samaan aikaan kun harrastajamäärät ovat talleilla laskeneet, erilaiset hevosiin liittyvät elämykset ovat kasvattaneet suosiotaan. Tarjolla on nykyisin niin hevosvaelluksia kuin ratsailta tapahtuvaa jousiammuntaakin. Ne tarjoavat nopeita ja näyttäviä kokemuksia vailla pitkää sitoutumista.

Tarkkala näkee taustalla isomman muutoksen yhteiskunnan arvoissa ja asenteissa.

– Elämykset halutaan nopeasti – tässä ja heti.

Hevosharrastuksen perusasiat eivät ole vuosikymmenten saatossa muuttuneet. Edelleen hevosten kanssa toimiminen tar­joaa eri ihmisille elämyksiä laidasta laitaan.

– Osa hakee harrastuksesta liikuntaa ja urheilua, sillä ratsastus on fyysisesti hyvin vaativa ja erityisesti kehonhallintaa parantava laji. Toisille taas tärkeämpää on rak­kaus hevoseen ja hevosen kanssa yhdessä toimiminen.

Aikoinaan hevosharrastukseen suosion kasvuun vaikutti erityisesti kaupungistuminen. Ihmisten muuttaessa maalta kaupunkeihin syntyi sukupolvia, joiden kosketus luontoon katkesi. Hevosharrastus tarjosi oivan väylän olla yhteydessä toisen luontokappaleen kanssa.

Tästä olisi Tarkkalan mukaan edelleen hyötyä monelle, erityisesti nuorille, joiden älypuhelinten kanssa muutkin harrastukset joutuvat nykyisin kilpailemaan.

– Hevosen kanssa otat vastuun toisesta elävästä olennosta. Tallille pitää mennä ja hevonen hoitaa, vaikka lauantaiaamuna väsyttäisi. Kyse ei ole pelkästä ratsastuksesta tai hevosen silittelystä, vaan hevoset opettavat elämänhallintaa. Vaikka sitten lopettaisi 16–17-vuotiaana harrastuksen, kuten usein käy, niin opitut elämäntaidot eivät mene hukkaan.

Tarkkalan Provincia-tallilla Nurmijärvellä käytetään Vapon kuiviketurvetta ja purupellettiä. Niiden ominaisuudet ovat Tarkkalan kokeilemista vaihtoehdoista osoittautuneet parhaiksi.

– Hyvällä kuivikkeella on valtava merkitys hevosen hyvinvoinnille. Kuivikkeen pitää olla imukykyistä ja sitoa ammoniakkia. Silloin talli-ilma pysyy raikkaana. Hyvä kuivike säästää myös työtunneissa, sillä karsinat siivotaan ja kuivitetaan joka päivä.

Teksti ja kuva Tero Ikäheimonen

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2018