Täpläperhosten heimoon kuuluva rahkahopeatäplä on harvinainen koko Suomessa, mutta etenkin eteläisessä Suomessa. Ahvenanmaalta ja länsirannikolta se puuttuu kokonaan. Kyseessä on keskikokoinen perhonen, jonka siipiväli on noin 35–50 mm. Sen siivissä on mustia täpliä oranssilla pohjalla, ja etusiiven ulkoreunassa on yhtenäinen musta juova.

Rahkahopeatäplän elinympäristö on suot, mutta ojitetuilta soilta se häviää. Tämän perhosen toukka kelpuuttaa ravinnokseen ainoastaan suomuurainta eli hillaa. Naarasperhonen munii yksitellen sammaleelle ja ravintokasvin läheisyyteen.

Rahkahopeatäplän lentoaika on Etelä-Suomessa toukokuun lopusta heinäkuun alkuun. Pohjoisessa sen voi nähdä lentelevän pari viikkoa myöhemmin.

Lähteet: suomen-perhoset.fi, luontoportti.com

Teksti Miina Poikolainen
Kuva Jussi Murtosaari

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2018