Tätä lehteä suunnitellessa pyrimme löytämään aiheita, joiden kohdalla mahdollisimman moni lukija miettisi, että tuotapa en tiennytkään. Se ei ole uutinen, että digitaalisuus tulee muuttamaan energia-alaa valtavasti. Se mahdollistaa aivan uusia palveluita perinteisille toimijoille. Olemme koonneet tästä kunnon paketin sivuille 10–19. Digitaalisuuden ja oman kehitystyön ansiosta Kouvolan kupeessa sijaitsevan UPM:n Kalson vaneritehtaan höyrykattilalaitosta on käytetty maaliskuun alusta lähtien Vapon Tikkurilan käyttökeskuksesta.

UPM menee pörssiyhtiönä suoraviivaisesti sinne, missä tuotteilla ja palveluilla on kysyntää. UPM on Suomen toiseksi suurin sähköntuottaja ja Pohjoismaiden rankingissa kuudes. UPM Energyn johtaja Anne Särkilahti kertoo pääjutussamme, kuinka sähkönmyynnistä ja siihen liittyvästä osaamisesta kehitetään aivan uutta palvelubisnestä. Samoin kuin edellisessä jutussa, tässäkin digitaalisuus ja 24/7-toiminta on perusedellytys.

Mutta Vapo on paljon muutakin kuin energiaa. Vapo-konserni on Euroopan suurin turvepohjaisten kasvualustatuotteiden ja niiden raaka-aineiden tuottaja. Mutta Vapo-konsernin turvetta viedään paljon Eurooppaakin kauemmas – muun muassa Peruun, jossa siinä kasvatetaan pensasmustikkaa. Aasian markkinoilla puhtaiden elintarvikkeiden tarve kasvattaa turvepohjaisten kasvualustojen kysyntää nopeasti. Näistä voit lukea sivuilta 6 ja 20.
Mutta mitä tapahtuisi, jos kivihiili kiellettäisiin nopeasti? Ongelmia, vastaavat useat energiayritysten asiantuntijat sivuilla 22–28.

Ja sekin saattaa olla monelle uutinen, että Espanjan ja Portugalin metsien määrä on viisinkertaistunut. Se on merkittävä selittävä tekijä sille, miksi noissa maissa palaa nykyään enemmän metsää.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2018