Se on talvehtinut toukkana; syksyllä toukan soluista poistuu vettä ja tilalle tulee glyserolia sekä muita jäätymistä estäviä aineita, minkä ansiosta se kestää koviakin pakkasia jäätymättä. Ennen talvehtimista toukka tyhjentää suolensa, mutta keväällä sille maistuu taas esimerkiksi nokkonen, apilat sekä kanervat ja mustikat.

Toukat voivat kellua vedessä pitkiäkin aikoja, koska niiden karvapeite hylkii vettä. Pahan makunsa ansiosta ne ovat myös linnuilta turvassa. Hassun näköistä ötökkää ei kannata silittää tai nostaa käteensä, vaikka mieli tekisikin, koska sen karvat voivat ärsyttää ihoa.

Ruostesiipi kehittyy perhoseksi touko-kesäkuussa, mutta silloin sitä on vaikeampi havaita kuin toukkana. Aikuinen ruostesiipi nimittäin lentää öisin ja pysyttelee päivisin piilossa.

Lähteet: otokkatieto.fi, Suomen Luonto

Teksti Miina Poikolainen
Kuva Jussi Murtosaari

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2018