Operaatiopäällikkö Ari Siltaojan vastuulla on Vapon lämpölaitos- ja voimalaitosasiakkuuksia Seinäjoella, Vaasassa, Alavudella, Lapualla ja Kuortaneella.

– Tunnen hyvin Vapon eteläpohjalaiset suot ja niiden rakenteen. Olen työtäni tekemällä saanut mainion näppituntuman turpeeseen polttoaineena, ja pidänkin kokemustani kaikkein tärkeimpänä ohjaavana tekijänä asiakastyössä, Ari Siltaoja sanoo.

Tuotantoaikana Siltaoja hän käy viikoittain suolla seuraamassa turvetuotantoa ja lämmityskaudella turpeiden toimitusta. Häntä kiinnostaa erityisesti metsähakkeen ja turpeen laatu sekä toimitusvarmuus. Siltaoja osallistuu myös turvetuotantoalueiden kunnostuksien ja ojituksen suunnitteluun.

– Suolla jokainen tuotantolohko on erilainen ja samalla alueella voi olla aumoja, joilla on polttoaineena hyvinkin erilaisia ominaisuuksia. Varmistan, että oikeat aumat menevät oikealle asiakkaalle.

Suot ovat tärkeitä, mutta parasta hänen työssään on vuorovaikutus asiakkaiden kanssa.

– Meillä Pohjanmaalla mennään asiakkuudet edellä. Huolehdin, että asiakas saa, mitä tilaa. Käyn tutustumassa asiakkaiden laitoksiin, ja esittelen heille vastavuoroisesti soitamme.

Asiakkaiden kanssa tulee juteltua monista asioista maan ja taivaan välillä, eikä pelkästään polttoaineista. Monesti juttu kääntyy Siltaojan harrastukseen – onhan hän nelinkertainen toisto­leuanvedon SM-mies yli satakiloisten sarjassa.

– Voin helposti puhua vaikka puoli tuntia tauotta intohimostani eli voimailusta, Siltaoja naureskelee.

Hän treenaa tosissaan uudet mestaruudet ja ennätykset mielessään, mutta yhä enemmän kehoaan kuunnellen. Palautumiseen menee kuulemma näin 33-vuotiaana selvästi enemmän aikaan kuin vielä muutama vuosi sitten.

– Sitä paitsi nyt on kuumin lämmityskausi meneillään, eli en voi muutenkaan mennä leuanveto edellä, hän toppuuttelee.

Teksti Susanna Cygnel
Kuva Hannu Koivisto

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2018