Vesa Tempakka on luotsannut Vapoa kesästä lähtien. Polte kävi haastattelemassa toimitusjohtajaa ja kysyi, miltä Vapo näyttää puolen vuoden jälkeen ja mihin suuntaan maailman trendit vievät Vapoa. Vaikka energiaturpeen polttaminen todennäköisesti on kymmenen vuoden päästä nykyistä pienempää, turpeen käyttö mitä moninaisimpiin tarkoituksiin kasvattaa tuotantotarvetta. Lue toimitusjohtajan haastattelu sivuilta 14–19.

Yli puolet ruotsalaisista asunnoista ja muista rakennuksista lämpiää kaukolämmöllä. Kerrostaloasunnoista lähes 90 prosenttia lämpiää kaukolämmöllä. Vapon ruotsalainen tytäryhtiö Neova AB on mukana myös kaukolämpöverkkojen rakentamisessa. Yhtiö on kehittänyt mallin, jolla kaukolämpö tuodaan järkevästi myös pienten yhdyskuntien ulottuville. Lue tästä lisää sivulta 4.

Suomessa Vapo puolestaan on liittänyt Högforsin historiallisen ruukin alueen kaukolämpöön. Vanhasta valimomiljööstä on muodostunut monipuolinen yrityskeskus, joka valitsi oman lämpölaitoksen sijaan ympäristöystävällisen kaukolämmön. Syyt tähän selviävät sivuilta 22–28.

Kolumnistimme Esa Härmälä ihmettelee myös ajankohtaista metsäaihetta. Härmälän mukaan on ymmärrettävää, että jossakin suojelualueilla annetaan maiseman kasvaa umpeen, mutta miksi sama tapahtuu kulttuurimaisemissa? Hyvä kysymys.

Maailma muuttuu ja kehitys vaatii vauhtia. Vapon vastaus tähän kehityksen kiihdyttämiseen on oman tuotekehityslaboratorion avaaminen Jyväskylään. Liiketoimintajohtaja Mia Suominen kertoo sivulla 20, miksi oma laboratorio on välttämätön investointi ja miksi se kannatti tehdä yliopiston yhteyteen.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 4/2017