Jyväskyläläinen Kirjakaari julkaisi marraskuun lopussa Suomen satavuotista itsenäisyyttä juhlivan teoksen, jonka pääosassa ovat suomalaisyritykset. ”Suomi – 100 menestyksen vuotta” -kirja esittelee perustamisvuoden mukaisessa järjestyksessä sata yritystä ja organisaatiota, yhden kutakin itsenäisyyden vuotta kohden. Vuoden 1940 yrityksenä kirjassa on Vapo.

– Energia-alan yrityksiä haarukoitaessa Vapon nimi nousi nopeasti esiin. Perustamisajankohta sodan jaloissa, turveteollisuus sekä panostus bioenergiaan vaikuttivat Vapon tarinan valintaan. Lisäksi itse sytyin yksityiskohdasta, että Vapon turvetta käytettiin uusimman Tuntematon Sotilas -elokuvan kuvauksissa erikoistehosteena, sanoo kirjaprojektin päätoimittaja Antti Kekola Kirjakaarelta.

Valtioneuvosto keskitti vuonna 1940 valtion laitosten polttopuiden hankinnan Rautatiehallituksen Puutavaratoimistolle, jonka nimi vaihtui sotien jälkeen Valtion Polttoainetoimistoksi. Kirja käy lyhyesti läpi Vapon tarinan polttoainekauppiaasta nykyisenkaltaiseksi bioenergia-alan edelläkävijäksi.

– Halusimme luoda mahdollisimman kattavan läpileikkauksen Suomesta ja suomalaisuudesta kirjassa esiteltävien yritysten ja organisaatioiden kautta, Kekola sanoo.

Yritystarinoiden avulla voikin seurata itsenäisen Suomen historiaa sotia edeltävästä teollistumisesta nykyiseen palveluiden ja huipputeknologian kirjoon. Mukana on myös joitakin yllättäviä nimiä, kuten kiteeläinen sinfoniahevibändi Nightwish.

Kekolan mukaan kirjassa mukana olevien yritysten tarinat ovat täynnä tilanteita, jotka olisivat voineet lopettaa koko toiminnan, jollei taustalta olisi löytynyt sinnikkyyttä puskea vaikeuksien läpi. Itsenäistymisen jälkeiset epävakaat vuodet, sota-aika, avainhenkilöiden yllättävät kuolemat, tuotantolaitoksen tulipalo tai muu katastrofi ja 90-luvun lama, Kekola listaa vastoinkäymisiä.

– Silti vuonna 2017 nuo yritykset, unohtamatta ihmisiä niiden takana, seisovat edelleen vakaana kannatellen koko Suomea.

Kirjan teemana on 100 menestyksen vuotta. Löytyykö mukana olevista suomalaisista menestysyrityksistä jotakin yhdistävää tekijää, Antti Kekola?

– Kova työ sekä vankka usko siihen, että kova työ tuottaa myös tulosta. Myös juhlavuoden teemana ollut ”yhdessä” nousi esiin. Yhdessä olemme aina olleet enemmän.

Teksti Tero Ikäheimonen

Kirjoittaja: polte

Numero: 4/2017