Tämä pieni lintu on yleinen havumetsissä ympäri Suomen. Se liikkuu muita tiaisia enemmän puiden alaoksilla ja maassa. Töyhtötiainen ei muodosta omia parvia, vaan vierailee muiden tiaisten sekaparvissa. Se on myös hyvin paikkauskollinen eikä harrasta muuttamista tai vaeltelua.

Talven yli tämä karaistunut metsän tonttu pärjää luontoon kätkemillään siemenillä ja hyönteisillä. Töyhtötiainen pesii mieluiten luonnonkoloissa havumetsissä. Joskus se saattaa tehdä pesän jopa maan tasolle juurakkoon tai entiseen oravanpesään.

Töyhtötiainen on varhainen pesijä, ja ensimmäiset munansa se hautoo jo huhtikuussa. Töyhtötiaispariskunta pysyy yhdessä koko elämänsä ajan.

Lähteet: tunturisusi.com, Pohjolan lintukirja (Gistam, Stén, Wahlin 1997)
Kuva Jussi Murtosaari

Kirjoittaja: polte

Numero: 4/2017