Australialainen Alexander Kovachevich työskentelee Kekkilässä tavoitteenaan vahvistaa suomalaisten markkinaosuutta Kiinassa. Erityisesti Kekkilän kasvualustat kiinnostavat kiinalaisia.

– Siellä on herätty puhtaan ympäristön ja elintarviketuotannon tärkeyteen. Kiinalaiset tarvitsevat meiltä kasvualustoja erityisesti vihannestaimien viljelyyn, koska maaperä ei ole siellä kaikkialla enää riittävän hyvässä kunnossa, Kovachevich toteaa.

Kiinan oma turpeentuotto on vähäistä, mutta silti sen käyttämästä turpeesta tuodaan vain noin 10 prosenttia muualta, lähinnä Baltiasta ja Suomesta.

– Kekkilän osuus tuosta on noin viisi prosenttia, joten kasvupotentiaalia markkinoilla todellakin on! Sitä paitsi Kekkilän turve on ylivoimasta suhteessa kiinalaiseen turpeeseen, koska se sitoo vettä ja tuulettuu paljon paremmin.

Alexander Kovachevich on työskennellyt Kekkilässä tämän vuoden elokuusta, mutta sitä ennen lähes 20 vuotta Kiinassa. Sinne hän lähti jo vuonna 1996 valmistuttuaan Australian National Universitystä.

– Pääsin seuraamaan läheltä Kiinan talouden nousua 1990-luvun lopulta ja se oli todella innostavaa aikaa. Kuka tahansa saattoi menestyä, kunhan oli valmis tekemään kovasti töitä, Kovachevich kertoo.

Suomeen hänet toi suomalainen vaimo, jonka Kovachevich tapasi Kiinassa, ja halu saada kolme teini-ikäistä lasta suomalaisen koulutuksen piiriin. Kekkilässä ja Suomessa Kovachevichia viehättää avoin luottamuksen työkulttuuri ja asioiden sujuvuus.

– Kiinassa ei voi puhua esimiehelle vapaasti tai ehdottaa asioita, eikä siellä jaeta tietoa samankaan firman sisällä. Täällä tuntuu, että olemme kaikki enemmän tasa-arvoisia keskenämme ja kollegat auttavat toisiaan myös osastorajojen yli.

– Lisäksi IT- ja henkilöstöpuoli on hoidettu laadukkaasti ja kuuluminen Vapoon vahvistaa entisestään ison modernin yrityksen tunnetta. Täällä on todella hieno työskennellä.

Teksti Susanna Cygnel
Kuva Marja Väänänen

Kirjoittaja: polte

Numero: 4/2017