Mitä mieltä pitäisi olla yrityksestä, jonka liiketoiminnasta yksittäisesti suurin osa kohdistuu elintarviketuotantoon? Ja vielä siten, että sen tuotteet ovat täysin luonnonmukaisia, kierrätettäviä ja makeaa vettä säästäviä? Ja ne säästävät vettä siellä, missä siitä on pula? Yritys tuottaa myös asiakkailleen lämpöä, josta puolet on tuotettu suomalaisella puulla.

Yhtiö on Etelä-Suomen suurin puupolttoaineiden toimittaja. Yhtiö investoi jatkuvasti tuotekehitykseen tavoitteenaan muun muassa tuottaa kotimaisesta turpeesta valmistettavaa aktiivihiiltä veden ja ilman puhdistukseen. Suomen lisäksi yhtiöllä on merkittävää liiketoimintaa Ruotsissa ja Virossa näillä samoilla liiketoiminta-alueilla. Yrityksen liikevaihdosta vajaa kolmannes muodostuu energiaturpeen tuotannosta. Kyllä, tuo yritys on Vapo.

Olemme jostakin syystä profiloituneet mediassa oikeastaan vain ja ainoastaan energiaturpeen kautta. Jostakin syystä lähes kaikki energiayhtiöt kärsivät jonkinlaisesta matalapaineesta kenties aurinkosähkön tuottajia lukuun ottamatta. Kun kansalaisilta ja päättäjiltä kysytään melkein mistä tahansa muusta energiamuodosta, niin toiveena on vähentäminen. Vähemmän ydinvoimaa, vähemmän kivihiiltä, vähemmän öljyä, vähemmän jopa tuulta ja puuta.

Valitettavasti Suomella ei ole tuota länsinaapureidensa runsaudenpulaa vesivoimasta. Meidän on vain pelattava energiapelimme näillä korteilla, jotka jaossa saimme myös pimeinä talvikuukausina. Olemme yhtiönä ylpeitä siitä, että saamme toimittaa kotimaisia polttoaineita käytännössä lähes kaikille suurille kaukolämmöntoimittajille Suomessa. Jos me emme sitä tekisi, niin jäisivätkö nuo kaupungit ja muut taajamat lämmittämättä? Pitkällä tähtäimellä tuskin, mutta silloinkin kattiloissa palaisi jotain, ja se jokin olisi todennäköisesti tuontitavaraa nykyistä suuremmassa määrin.

Vapo on päivä päivältä enemmän ihmisten päivittäisiä perustarpeita täyttävä monialayhtiö.

Suomen vahvistetun energia- ja ilmastostrategian tavoitteena on nostaa energiaomavaraisuutemme 55 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kaikesta energiasta uusiutuvaa on määrä olla 55 prosenttia. Tavoite on hyvä ja realistinen.

Minulla ei ole kykyä ennakoida sitä, kuinka paljon Suomessa käytetään fossiilisia polttoaineita ja hitaasti uusiutuvaa turvetta energiana. Varmasti vähemmän kuin nyt. Sen sijaan olen varma siitä, että maailmassa tarvitaan enemmän ruokaa, tarvitaan enemmän kuivikkeita eläimille, vedestä on suurempi niukkuus ja ilmansaasteet ovat globaalisti suurempi ongelma kuin nyt. Ja talvisin tarvitaan lämmitystä edelleen.

Tuo on se maailmankuva, jota vastaan Vapo toimintaansa suunnittelee pitkällä aikavälillä. Olemme siis nyt ja tulevaisuudessa Skandinavian ja Baltian alueella toimiva monialayhtiö, joka pyrkii ratkomaan ihmistä lähellä olevia tarpeita eli lämmöntarvetta sekä ratkaisuja nälkään, janoon ja puhtaaseen ilmaan.

Tuo veden säästäminen tulee siitä, että turvepohjainen kasvualusta on ennätyksellisen vesipihi lasinalusviljelyssä. Kaikista Euroopan kasvualustoista kolme neljäsosaa on turvepohjaisia. Konsernina osuutemme Euroopan runsaan 40 miljoonan kuution turvepohjaisista kasvualustoista on noin kymmenesosa, joten olemme jo nyt merkittävä peluri tällä markkinalla.

Vapo on varmasti jatkossakin turveyhtiö, mutta päivä päivältä enemmän ihmisten päivittäisiä perustarpeita täyttävä monialayhtiö. Ennustan myös, että kymmenen vuoden kuluttua vuosittain turpeesta saatava tulo on huomattavasti nykyistä suurempi.

Ahti Martikainen
johtaja, viestintä- ja yhteiskuntasuhteet
Vapo Oy

Kirjoittaja: polte

Numero: 4/2017