Kattila tuottaa lämpöä pienen kaupungin verran, sillä 100 MW:n tehoinen pellettikattila lämmittää 20 000 kaksiota. Polttoaineena on Vapon puhdas kotimainen pelletti. Pellettiä kuluu täysillä ajettaessa rekallinen joka toinen tunti. Lue sivulta 10, kuinka vaativa projekti toteutettiin keskelle kaupunkia.

Valokuvaus, elokuvat, media, pankkiasiointi ja monet muut asiat on digitalisoitu, mutta energia-ala tulee hieman jälkijunassa. Tai on tähän asti tullut. Vapon Lämpö ja sähkö -liiketoiminnasta vastaava johtaja Markus Hassinen kertoo sivuilla 14–19‚ miksi alan kannattaa digitalisoitua ja mitä hyötyjä digitalisaatiolla on saavutettavissa.

Elintarviketehdas on erittäin vaativa asiakas, koska vuorokaudessa se käsittelee 500 000 litraa maitoa.

Moni asia voidaan muuttaa biteiksi, mutta ruuan digitalisointi onnistuu vain elokuvissa. Syyskuussa vihittiin käyttöön Vapon Valion Jyväskylän meijerille rakentama höyrykattilalaitos. Uusi kattilalaitos mahdollistaa käytännössä sen, ettei öljyä polteta kuin aivan poikkeustilanteissa. Elintarviketehdas on erittäin vaativa asiakas, koska vuorokaudessa se käsittelee 500 000 litraa maitoa. Sivulla 25 kerrotaan, miksi häiriötön energiantuotanto on elinehto suurelle laitokselle.

Elokuvista puheenollen: Vapo ja sen turve on merkittävässä sivuosassa syksyn katsotuimmassa elokuvassa, Tuntematon sotilas -elokuvassa. Lue lisää sivuilta 6–7.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2017