Turvetuotannon historia Kihniön Aitonevalla ulottuu 75 vuoden taakse. Aluksi tuotanto oli hyvin käsityövaltaista ja työtä tehtiin kahdessa vuorossa. Miesten ollessa rintamalla tehtävissä olivat naiset ja nuoret pojat. Suo Oy myös solmi Karvian varavankilan kanssa sopimuksen vankityövoiman käyttämisestä.

– Vangit eivät olleet kauhean innokkaita työntekijöitä. Vaihtelevasti töissä oli 40–150 miestä, jotka tekivät pääasiassa ojitusta, kertoo Vapo Oy:n operaatiopäällikkö Timo Talasoja.

Turvetuotannon ansiosta Aitonevasta kehittyi asutustaajama, jossa oli oma kauppa, kioski ja kirjasto. Alueella työskenteli parhaimmillaan 550 henkilöä, ja monet asettuivat asumaan turvetyömaalle Suo Oy:n rakennuttamiin taloihin.

– Työmaalla tehtiin kuusipäiväistä viikkoa. Lauantaisin oli tilipäivä, jolloin Aitonevalla kävi ammattimaisia pelureita voittamassa paikallisten rahat. Monella olikin suuria pelivelkoja, Talasoja kertoo.

Vapaa-aikanakin Aitonevalla riitti tekemistä. Urheiluseuran talolla järjestettiin näytelmiä ja tansseja. Tapahtumat vetivät osanottajia myös muualta maakunnasta.

– Aitonevalla oli myös oma poliisi ja pontikankeittäjiä. Yksi poliisi yritti lopettaa pontikan keiton juomalla tuotokset, Talasoja nauraa.

Myös matkajärjestäjä Kalevi Keihänen liittyy paikan historiaan.

– Keihänen oli aikoinaan Aitonevan laboratoriossa töissä, ja hänen tehtävänään oli myös järjestää työntekijöille vapaa-ajantoimintaa. Hän muun muassa suunnitteli Kihniölle lentokenttää ja laskettelurinnettä, nauraa Vapo Oy:n viestintäsuunnittelija Eija Tiura.

Vuotuiset kurajuhlat olivat 1950- ja 60-luvuilla turvetuotantokauden päättymisen merkki. Juhlien odotetuin osuus oli tanssit, joiden järjestäminen edellytti huviluvan hakemista. Sen saamisen ehtona oli, että ennen tansseja tuli järjestää esimerkiksi urheilukilpailut ja näytelmiä.

Kurajuhlissa työnantaja tarjosi puurot, hedelmäkeittoa ja kahvit. Tanssiyhtyeen lisäksi paikalla oli myös oman aikakautensa julkisuuden henkilöitä, muun muassa tunnettu televisio- ja radiojuontaja Niilo Tarvajärvi kävi paikalla.

Kurajuhlat tekivät paluun kesällä, kun Eija Tiura innostui perinteen elvyttämisestä. Yli 20 paikallista toimijaa lähti mukaan toteuttamaan tapahtumaa, ja juhlissa oli 1 500 kävijää. Erityisen suosituksi ohjelmanumeroksi osoittautui suojalkapallo, jossa toisistaan otti mittaa 12 joukkuetta. Suojalkapallokenttä on ollut käytössä myös tapahtuman jälkeen.

Vapo tuottaa Aitonevalla turvetta edelleen noin 50 hehtaarin alalla. Aitonevan alueella sijaitsevat museo, konenäyttely, lintutorni, ympäristöpolku sekä kaksi laavua. Talvikaudella museo on avoinna sopimuksen mukaan. Kohteisiin on vapaa pääsy.

Teksti Mervi Mäki-Neste
Kuva Ilmakuvausässä

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2017