Vapo Oy:n rakentama, teholtaan kuuden megawatin kattilalaitos edustaa alansa moderneinta tekniikkaa. Avajaispuheenvuorot kuultiin Vapon ja Valion edustajilta sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä.

Valion Jyväskylän tehtaalla vietettiin perjantaina 1.9. uuden höyrykattilalaitoksen avajaisia.

– Tämä kattilalaitos on osoitus suomalaisesta osaamisesta ja edelläkävijyydestä energia-alalla, kertoo Vapo Oy:n toimitusjohtaja Vesa Tempakka.

Vesa Tempakka ja Jari Leppä. Kuva: Petri Markkanen

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan laitos on upea esimerkki paikallisesta energiasta, jossa laitoksen operointi ja polttoaineiden hankintaketjut tuovat alueelle työtä ja tuloa.

Uuden kattilalaitoksen myötä yli 90 prosenttia Valion Jyväskylän meijerin tarvitsemasta energiasta tuotetaan paikallisella bioenergialla, kuten hakkeella ja jyrsinturpeella. Nyt avattu kattilalaitos korvaa kaksi vanhempaa raskasta polttoöljyä käyttävää öljykattilaa.

– Kotimaiset kiinteät polttoaineet parantavat maidonjalostusketjun huoltovarmuutta ja biopolttoaineen käyttö vähentää meijerin hiilijalanjälkeä, kertoo Valion Jyväskylän meijerin tehtaanjohtaja Jukka Partti.

Avajaistilaisuuden päätteeksi kävijät pääsivät tutustumaan uutuuttaan kiiltelevän laitoksen toimintaan opastetulla kierroksella.

Teksti, kuvat ja video: Petri Markkanen

Kirjoittaja: polte