Kekkilä valitsee vuosittain kymmenen avustusprojektia, joihin voi hakea Kasvatetaan iloa -hankkeen sivuilla. Kekkilä tarjoaa kohteeseen joko puutarhatuotteita, puutarha-asiantuntijan neuvontaa tai molempia.

– Kohde voi olla esimerkiksi kaupunkiviljelyä tai päiväkodin hyötypuutarhan toteuttaminen. Yhtä hyvin projektilla voidaan auttaa haastavaa vaihetta elävää henkilöä löytämään elämäänsä iloa kasvattamisen kautta. Avustusprojektit tukevat hyvin tavoitettamme viedä puutarhanhoidon ilosanomaa eteenpäin ja edistää kasvamisen iloa, kertoo Kekkilän brändistä ja viestinnästä vastaava Nina Kinnunen.

Kekkilä on esimerkiksi lahjoittanut kasvihuoneen ja kasvualustan Konginkankaalla sijaitsevaan muistisairaiden vanhusten hoitokotiin.

– Mielestämme tämäntyyppinen hanke on mitä parhain tapa auttaa. Monilla vanhuksilla on lapsesta asti kokemusta maatalous- ja pihatöistä. Kasvimaan hoito piristää oloa ja palauttaa hyviä muistoja mieleen, Kinnunen perustelee.

Toinen kohde oli turvapaikanhakijanuorten asuinpaikka Sipoossa, jonne Kekkilä lahjoitti materiaalit keittiöpuutarhaan.

– Kasvien istutus ja niiden kasvun seuraaminen auttavat maahanmuuttajia kirjaimellisesti juurtumaan uuteen kotimaahan. Kun tekee itse ja onnistuu, huomaa pärjäävänsä vieraassa maassa ja kulttuurissa. Uutta kasvua luodessaan ihminen ei vain kasvata, vaan kasvaa myös itse, Kinnunen kuvailee.

”Uutta kasvua luodessaan ihminen kasvaa myös itse ja juurtuu uuteen kotimaahan.”

Kekkilälle oli jopa pienoinen yllätys, kuinka paljon teini-ikäiset pojatkin innostuivat pihaprojektista.

Hankkeen aluksi järjestettiin työpaja, jossa nuoret tutustuivat suomalaisessa ilmastossa menestyviin lajikkeisiin. Samalla he saivat kertoa toiveitaan siitä, mitä he haluaisivat kasvattaa. Toivelistan kärjessä olivat kukkivat hedelmäpuut.

Nuoret päätyivät istuttamaan muun muassa chiliä, kirsikkaa, sipulia ja tomaattia. Vanhukset puolestaan suosivat perinteisiä kasvimaan kasveja, kuten porkkanoita. Molemmissa hankkeissa haluttiin myös kukkien väriloistoa.

Palaute on ollut kiittävää.

Hankkeisiin voi hakea osoitteessa www.kekkila.fi/artikkelit/kasvatetaan-iloa. Projektien vaiheita voi seurata Instagramissa hashtagilla #kasvatetaaniloa.

Teksti Sari Alhava
Kuva Kekkilä

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2017