Aku Louhimiehen ohjaama uusi elokuvaversio Tuntemattomasta sotilaasta tulee ensi-iltaan lokakuussa. Klassikon uusintafilmatisoinnin erikoistehosteissa nähdään myös Vapon turvetta.

Kaikkiaan turvetta käytettiin elokuvan tehosteena lähes 1 000 kuutiota. Turve soveltuu räjäytyskohtausten tehostemateriaaliksi erinomaisesti, sillä seulottuna se on pehmeää ja näyttävän mustaa, mutta samalla kivetöntä. Sataprosenttisena luonnontuotteena se ei myöskään kaipaa kuvauspaikoilta mitään jälkisiivousta.

– Projektissa haastavinta oli kenties löytää sopiva nimi kirjanpitoon tälle tuotteelle. Nyt se on kirjattu International Special Effects -turpeeksi, ja olemme valmiita toimittamaan sitä suuriakin eriä, jos kysyntää löytyy, Vapon viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Ahti Martikainen kertoo.

– Vapon toimittama turve oli sellaisenaan valmista ja turvallista käyttää. Kaikki tekemämme tehosteräjähdykset rakennettiin yhdistämällä turvetta, bentoniittisavea ja korkkia. Tämä cocktail ammuttiin ilmaan dynamiitilla. Lopputuloksena oli realistisen näköinen efekti kranaatin tai tykinammuksen osumisesta maahan, elokuvan tuottaja Mikko Tenhunen kertoo.

Erikoistehosteet elokuvaan teki brittiläinen Duncan Capp.

– Hänen työnsä helpottui merkittävästi sen takia, että turve oli tasalaatuista eikä sisältänyt kovia partikkeleita. Lisäksi hänelle oli tärkeää, että saimme turvetta käyttöömme joustavilla toimitusajoilla ja -järjestelyillä, Tenhunen kehuu.

Kuva Tommi Hynynen

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2017