Vapokin on mukana Suomen juhlinnassa. Satavuotiaan Suomen kunniaksi Vapo Oy palkkasi täksi kesäksi sata nuorta kesätöihin. Tulevana syksynä moni suomalainen pääsee tutustumaan turpeeseemme aivan uudessa ympäristössä eli elokuvissa, kun Aku Louhimiehen uusi Tuntematon Sotilas saa ensi-iltansa.
Elokuvan näyttävät räjähdysefektit on toteutettu Vapon turpeella – turvallisesti ja kierrätettävästi.

Energia on niin jokapäiväinen asia, ettei sen olemassaoloa edes huomaa. Mutta sen huomaa jokainen, jos siitä tulee pula. Tätä tilannetta avaa Fennovoiman
hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä kolumnissaan sivulla 21.

Energiapolitiikalla voidaan vaikuttaa maan kilpailukykyyn, mutta myös kuntien vetovoimaisuuteen. Keravan Energia Oy:n hallituksen puheenjohtajalla Eero Lehdellä on liki puolen vuosisadan kokemus paikallispolitiikasta.

Jokainen huomaa, kun energiasta tulee pula.

Keravalla energiapolitiikasta on tehty kilpailuvaltti alueen yrityksille. Tästä voisi Lehden mukaan löytyä oppia koko Suomelle. Lehden haastattelu on sivuilla 14–19.

Oppia tarvitaankin, sillä kansalaisilta kysyttäessä mikään energiamuoto ei ole hyvä. Itse asiassa kaikkia energiamuotoja haluttaisiin vähentää. Tämä on hankala yhtiö päättäjille. Lue sivuilta 22–27 suomalaisten energia-asenteista. Turpeen ongelmana on edelleen se, että ihmiset luulevat, että Suomen soista 20 prosenttia on turvetuotannossa, kun todellinen luku on alle prosentin.

Lehdessä esittelemme myös Vapo Oy:n uuden toimitusjohtajan Vesa Tempakan sivulla 13 ja avaamme sähköautoilun tulevaisuutta sivuilla 30–31. Luulen, että kummastakin aiheesta kuulemme pian lisää.

Energisoivia lukuhetkiä.

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2017