Vapo Oy:n uusi toimitusjohtaja on ekonomi Vesa Tempakka. Hän aloitti tehtävässään toukokuun lopussa. Edellinen toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny siirtyi verkkoyhtiö Caruna Oy:n toimitusjohtajaksi toukokuun alussa.

Tempakan vahvuuksia ovat kansainvälinen kokemus ja näytöt uusien liiketoimintojen kaupallistamisessa uusille markkinoille.

Tempakka on viimeksi toiminut logistiikkayhtiö K. Hartwall Oy Ab:n toimitusjohtajana. Vuosina 2005–2008 hän oli De Laval Finlandin toimitusjohtaja, ja sitä ennen hän työskenteli Tetra Pakin palveluksessa useissa eri tehtävissä.

– Uusi tehtävä on erittäin mielenkiintoinen, ja otan haasteen innolla vastaan. Uskon, että minulla on annettavaa etenkin myynnin ja kaupallisen kulttuurin kehittämiseen sekä brändin kirkastamiseen. Erityisen mielenkiintoisilta vaikuttavat myös uusien liiketoimintojen mahdollisuudet kansainvälisiä markkinoita myöden, Tempakka sanoo.

– Uusien liiketoimintojen mahdollisuudet vaikuttavat erityisen kiinnostavilta, Tempakka sanoo.

Viimeisten kuuden vuoden aikana Vapo Oy:n toimintaa on selkeytetty, ja sillä on nyt vahva asiakaslähtöinen energialiiketoiminta. Perinteinen polttoainetoimittaja on muuttunut kokonaisvaltaisten energiaratkaisujen ja -palveluiden tarjoajaksi.

Samaan aikaan yhtiö on investoinut merkittävästi kansainvälisille markkinoille tähtääviin uusiin liiketoimintoihin ja liiketoiminnan digitalisointiin. Vapo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan Långin mukaan Vapolle haettiinkin johtajaa, jolla on hyvät edellytykset viedä yhtiö seuraavaan vaiheeseen.

Långin mukaan uuden toimitusjohtajan tehtävät voidaan kiteyttää kahteen strategiseen prioriteettiin, jotka ovat energialiiketoiminnan edelleen kehittäminen ja uusien liiketoimintojen luominen kansainvälisille markkinoille.

Vuonna 1963 syntyneen Tempakan perheeseen kuulu vaimo ja kolme lasta, joista kaksi vanhinta on jo muuttanut opiskelujen perässä pois kotoa. Hänen harrastuksiaan ovat kuntoilu, mökillä puuhastelu ja nikkarointi.

– Haluan työssäni nähdä tuloksia, ja vapaa-aikana on erittäin mieluisaa nikkaroida terassia tai maalata mökkiä. Jollakin tapaa on palkitsevaa tehdä asioita omilla käsillä, hän sanoo.

Tempakalla on pieni metsätila Petäjävedellä. Hän kuuluu paikalliseen metsästysporukkaan, mutta valitettavasti jahtipäivien määrä on jäänyt viime vuosina vähiin.
Vapoa Tempakka tulee omien sanojensa mukaan johtamaan ”sieltä, mistä tarvitaan”. Ajallisesti aikaa kuluu enemmän Tikkurilassa kuin Jyväskylässä, vaikka molemmista paikoista löytyy työhuone.

– Olen tottunut tekemään töitä ja johtamaan isojakin joukkoa ihmisiä nykytekniikkaa hyödyntämällä. Läsnä voi olla hyvin, vaikka ei olisikaan fyysisesti paikalla, Tempakka linjaa.

teksti Vapo
Kuva Mikko Kauppinen

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2017