Vapo on tehnyt Puolustusvoimien rakennuslaitoksen ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa 12 vuoden lämmöntoimitussopimuksen Vekaranjärven varuskunta-alueelle, jonne Vapo on tuottanut lämpöä jo vuodesta 1993.

Lämmönlähteenä Vekaranjärvellä tullaan käyttämään 70 prosenttisesti haketta, 25 prosenttisesti palaturvetta ja korkeintaan 5 prosenttisesti öljyä.

– Puolustusvoimien edellyttämänä olemme siirtyneet öljystä hakkeeseen ja pois fossiilisista polttoaineista, kertoo energiaratkaisujen myyntipäällikkö Tapio Pötry.

Vekaranjärven pääkattila on teholtaan 4,5 megawattia. Vanha kattilalaitos saneerataan ensi kesänä, ja koeajojen on määrä alkaa syyskuun alussa. Saneerauksen yhteydessä laitokseen asennetaan savukaasupesuri, joka puhdistaa hakkeenpoltossa syntyvät savukaasut ja ottaa niistä lämmön talteen.

Kokeilu on Vapon kannalta erittäin kiinnostava, sillä vastaavaa ei ole aiemmin toteutettu näin pienessä mittakaavassa. Mikäli savukaasupesuri soveltuu isojen voimalaitosten ohella myös pienempään kattilalaitokseen, moni logistinen ongelma ratkeaa samalla.

Vekaranjärven lämmöntuotannossa ja toimituksessa kiinnitetään erityistä huomiota häiriötilanteiden hallintaan.

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2017