Toimitusjohtaja Mikko Juusola pyörittelee käsissään tummanruskeaa, lähes mustaa sisustuslaattaa, jonka pintaan on valettu tyylikäs geometrinen kohomuoto.

– Tämä on aito maan väri. Laattaan ei ole lisätty keinotekoisia pigmenttejä, Juusola sanoo.

Kyseessä on testikappale sisustuslaatasta, jota Juusolan johtama WALL+ on kehitellyt yhteistyössä Vapo Fibersin kanssa. Laatan valmistukseen on käytetty turvekuitua. Puukomposiitista valmistettuja WALL+-sisustuslaattoja on saatavilla jo kymmenistä rautakaupoista ja sisustusliikkeistä ympäri Suomea, mutta turvetta ei ole aikaisemmin kokeiltu laatan raaka-aineena.

– Olin jo pikkupoikana kahden setäni apuna turvesuolla, joten asiana turve oli hirveän tuttu. En silti osannut ajatella, että sitä voisi käyttää tällä tavalla.

Vasta tavattuaan Vapo Fibersin edustajia Juusola tutustui uudestaan jo lapsuudesta tuttuun raaka-aineeseen. Kokeiluissa selvisi, että turvekuitu voisi sopia ominaisuuksiltaan WALL+-tuotteisiin.

– Kaikki laattamme ovat vedenkestäviä eli ne soveltuvat myös suihkutiloihin. Kovat laatat kestävät iskut ja ne on helppo asentaa vaikka vanhan kaakelin päälle. Laattaa voidaan jälkikäteen myös maalata tai hioa, jos tarve vaatii, Juusola listaa.

Turvetta ei ole aikaisem­min kokeiltu sisus­tus­laat­tojen raaka-aineena.

Pintamateriaalit on toimialana haastava, sillä vaadittavat investoinnit ovat isoja. Toisaalta alalta puuttuvat globaalit, kaikkien tuntemat brändit, joten uusille yrittäjille on tilaa nousta jopa maailman huipulle, jos tuote on kunnossa. Siihen pyrkii myös WALL+ kehittämällä Salon tiloissaan rohkeasti uusia menetelmiä ja materiaaleja sisustuslaattojen valmistukseen.

– Ei kannata yrittää tehdä samaa, mitä muut ovat tehneet jo sadan vuoden ajan. Pitää tuoda markkinoille jotain uutta ja omaa, Juusola miettii.

Lopulta kyse on kuitenkin ulkonäöstä. Muilla ominaisuuksilla ei ole merkitystä, jos laatta ei miellytä asiakkaan sisustussilmää. WALL+-sisustuslaattojen tarkoituksena on herättää tunteita ja toimia sisustuksen tehosteena. Sen suhteen turpeella ei ole hätää, sillä luonnollisen tumma sävy kerää varmasti katseet.

– Haluamme aina luoda pintaan muotoja – herättää huomiota.

Teksti ja kuva Tero Ikäheimonen

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2017