Isonkyrön vanhan meijerin ulkomuoto on tuttu monelle sellaisellekin, joka ei ole käynyt Isossakyrössä tai edes Pohjanmaalla. Täällä nimittäin kehitettiin Valion 75-vuotisjuhlien kunniaksi koko kansan rakastama Oltermanni-juusto, ja juuston logossa oli alkuvuosina kuva meijerirakennuksesta. Kovan menekin takia Oltermannin valmistus keskitettiin Haapavedelle moderniin juustolaan. Vuonna 2006 juustonvalmistus loppui meijeristä kokonaan.

On paikalla tapahtunut muutakin historiallista, sillä meijeri on rakennettu lähelle paikkaa, jossa vuonna 1714 käytiin suuren Pohjan sodan viimeisin ja verisin kahakka, Napuen taistelu. Perimätiedon mukaan vuonna 1908 valmistuneen alkuperäisen kivirakennuksen komea pääty on rakennettu keskeltä jokea lohkotusta Kuninkaankivestä, joka ennen poistamistaan aiheutti alueella suuria kevättulvia.

Kyrönmaan maatalousmuseo-osuuskunta hankki tyhjäksi jääneen meijerirakennuksen ja vieressä olevan sikalan omistukseensa. Ajatuksena oli, että ainakin tämä osa isokyröläistä kulttuuriperintöä säilyisi kyrönmaalaisessa omistuksessa. Samalla aktiivisesti toimiva maatalousmuseo-osuuskunta sai tukikohdan, jossa jäsenet korjaavat ja säilyttävät vanhoja maatalouskoneitaan.

Iäkäs ja moneen otteeseen laajennettu rakennus oli kipeästi kunnostuksen tarpeessa. Osuuskunta haki ja sai ELY-keskukselta rahoitusta ja remontoi meijerirakennuksen talkoovoimin vuosien 2013–2014 aikana.

– Vanhat rakennukset olivat hankintahinnaltaan edullisia, mutta niiden ylläpito olisi ollut kallista ilman peruskorjausta. Osuuskunnan jäsenet käyttivät korjaamiseen lähes 4 000 talkootyötuntia, muistelee osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja Matti Rinta-Kohtamäki.

Toinen osuus­kunnan vuokra­laisis­ta, Kyrö Distil­lery Company, on pohja­laisen elin­keino­elämän nouseva tähti.

Korjatun rakennuksen vanhan päädyn meijerisaliin saatiin jäsenille lämmin koneiden korjaustila ja talon uudempaan päätyyn saatiin uusia vuokralaisia. Aiemmin tilaa oli käytetty vain kesäautojen talvisäilytykseen.

– Remontin yhteydessä uusimme myös kiinteistön lämmitysjärjestelmän ja siirryimme käyttämään öljyn sijasta Vapon pellettejä, kertoo osuuskunnan sihteeri ja rahastonhoitaja Martti Lehtonen.

Lämmitysjärjestelmän vaihto ei taloudellisesti osunut parhaaseen aikaan, sillä öljyn hinta on pudonnut voimakkaasti. Positiivista on kuitenkin se, että nyt lämmityksestä maksettavat eurot jäävät kotimaahan.

Vanhan meijerin henkiin herättäminen ja pelastaminen rapistumiselta on ollut hieno kulttuuriteko, joka on huomattu myös Isonkyrön ulkopuolella. Ilkka-yhtymä palkitsi maatalousmuseo-osuuskunnan luovuttamalla sille Ilkan kulttuurikilven meijerin kulttuurimiljöön hyväksi tehdystä työstä tammikuussa 2016.

Meijerin alkuperäinen toimija ja nykyinen omistaja ovat siis menestyneet omalla sarallaan, mutta niin ovat myös kiinteistön nykyiset vuokralaiset Juha Koskela Design ja Kyrö Distillery Company.

– Mikähän siinä on, kun tällä tontilla pakkaa tulemaan vain priimaa, naurahtaa Rinta-Kohtamäki.

Kajaanista kotoisin oleva kultaseppä Juha Koskela on asunut ja työskennellyt jo 11 vuotta Isossakyrössä. Niistä viimeiset kaksi vuotta hänen toimitilansa ovat olleet entisen meijerin tiloissa. Koskela on saanut vuonna 2000 valtion taideteollisuuspalkinnon osana Union Design -kultaseppäryhmää ja hänet on valittu vuoden 2003 kultasepäksi.

Koskela on viihtynyt hyvin nykyisessä toimipisteessään maatalousmuseon ja Kyrö Distilleryn naapurina.

– Tämä on historiallinen miljöö, jossa on mukava tehdä töitä. Monet naapuriin tulevista ryhmistä poikkeavat myös minun myymälässäni, joten synergiaetuakin tästä sijoittumisesta on, Koskela tuumii.

Toinen osuuskunnan vuokralaisista, Kyrö Distillery Company, on pohjalaisen elinkeinoelämän nouseva tähti. Yritys on niittänyt mainetta etenkin ruispohjaisilla gineillään. Tänä vuonna valmistuvat myös ensimmäiset rukiista tehdyt viskierät, joiden suunnittelusta yritys sai alkunsa.

Kyrö Distillery Company – viralllisesti Rye Rye Oy – aloitti ruisviskin ja -ginin tuotannon meijerin tiloissa vuonna 2014. Seuraavana vuonna yhtiön ginien kysyntä räjähti, kun Napue voitti arvostetun International Wine and Spirit Competitionin (IWSC) Gin & Tonic -sarjan ja myös tynnyrikypsytetty Koskue palkittiin kilpailussa.

Tämänkin jälkeen yrityksen tuotteet ovat menestyneet niin hyvin eri kilpailuissa, että vuokraisäntä Rinta-Kohtamäki naurattaa tislaamon työntekijöitä heti aamutuimaan kysymällä, onko tänään tullut mitään uutta palkintoa.

Kyrö Distillery syntyi monen suomalaisen tapaan saunassa, jossa perustajaporukka sai ajatuksen suomalaisen ruisviskin valmistamisesta. Yritys on hyödyntänyt markkinoinnissaan tehokkaasti tarinankerrontaa ja ottanut tarinaan mukaan perinteisiä pohjalaisia elementtejä sekä höystänyt sitä ripauksella itseironista huumoria.

Tarinan taustalla ovat laadukkaat tuotteet, sillä pelkällä suunpieksennällä ei pitkälle pötkitä. Kotimaisuus ja paikallisuus ovat tarinan lisäksi mukana myös tuotteissa, sillä raaka-aineet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä.

Alun perin yrittäjät suunnittelivat perustavansa tislaamon Isostakyröstä kotoisin olevan osakkaansa kotitalon ulkorakennukseen, mutta vanhan meijerin tilat sopivat tislaamon käyttöön paremmin. Meijerissä on ollut mahdollisuus myös laajentaa tiloja kysynnän kasvaessa. Sinne mahtuu myös tislaamon oma ravintola, Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskus.

– Olemme suunnitelleet tähän kiinteistöön vielä yhtä laajennusta. Sen turvin meille riittää tilaa ainakin seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Jatkossa pitää ehkä etsiä viskintuotannolle uusia tiloja jostain läheltä, laskeskelee tislaamoyrityksen markkinointivastaava Mikko Koskinen, joka on myös yksi perustajaosakkaista.

Kyrö Distilleryllä on käytössään kaksi mäskiltä ja yrteiltä tuoksuvaa tislaamosalia. Toisessa valmistetaan giniä ja toisessa viskiä. Sukelluskelloja muistuttavat kupariset tislauspannut nousevat esiin isojen teräspannujen keskeltä. Salien seinillä kulkee tiheä putkiverkosto, jonka kautta nesteet ja tislaamiseen tarvittava kuuma höyry kulkevat.

– Tuotamme tislauksessa tarvittavan höyryn tällä hetkellä öljyn avulla, mutta pyrimme siirtymään lähitulevaisuudessa öljystä biokaasuun. Yli jäävä lämpö hyödynnetään kiinteistön lämmityksessä, Koskinen kertoo.

Yrityksen tavoitteena on myydä tänä vuonna 450 000 pulloa giniä ja joitakin satoja tai tuhansia litroja viskiä. Kotimaan myynnin lisäksi 19 henkilöä työllistävä yritys vie tuotteitaan 27 maahan.

Yrityksellä on myös fyysiseen toimintaympäristöönsä liittyviä lähitulevaisuuden tavoitteita.

– Toivoisimme, että tälle alueelle syntyisi mielenkiintoisten yritysten keskittymä, eräänlainen käsityöläiskylä. Tislaamomatkailu on noussut suosituksi matkailutrendiksi, joten mekin houkuttelemme tänä vuonna matkailijoita ruoan ja juoman voimalla yhteistyössä muutaman muun yrityksen kanssa. Myös viime kesänä aloitettu Napuefest saa jatkoa tänä vuonna, Koskinen luettelee.

Vielä 10 vuotta sitten tyhjä meijerikiinteistö sai rapistua rauhassa, mutta nyt se on täyttynyt uudella elämällä. Saapa nähdä, mitä siellä tapahtuu seuraavan 10 vuoden kuluessa.

Katso Vapo Energian YouTube-tililtä video meijeristä!

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2017