Viisi vuotta sitten Vapossa työnimen ”Tiikerinloikka” saanut ympäristövaikutusten minimointiprojekti on muuttanut yhtiötä enemmän kuin moni osasi arvatakaan. Kansikuvassa esiintyvä Mia Suominen oli tuolloin yhtiön ympäristöjohtaja, ja nyt hän vetää uusia bisneksiä kehittävää Vapo Ventures -liiketoimintoa. Uusimpana Ventureksen hautomosta on tullut Vapo Fibers, joka hakee jalansijaa luonnonkuitujen kasvavilla markkinoilla.

Sivuilla 14–20 Mia Suominen ja yhtiön nykyinen laatu- ja ympäristöjohtaja Teija Hartikka kertovat, mitä kaikkea Vapon ympäristövastuun täyskäännös on pitänyt sisällään ja missä vaiheessa ollaan nyt.

Viisi vuotta sitten ei ollut kuitu­liike­toimin­taa eikä digi­taali­sia palve­luita.

Viisi vuotta sitten ei ollut kuituliiketoimintaa, ei digitaalisia palveluita eikä kiinteitä polttoaineita käyttävien voima- ja lämpölaitosten käyttökeskusta. Nyt Vapo siirtää vauhdilla omia laitoksiaan etäkäyttöön ja tarjoaa palvelua aktiivisesti muille. Ja lupaa vielä reilut säästöt asiakkailleen. Tästä tarinaa sivuilla 22–28.

Mutta ei Vapo ole ainoa muuttuva yritys. Hyvä esimerkki muutoksesta on pelletillä lämpiävä Isonkyrön vanha meijeri. Sivuilla 30–31 kerrotaan, kuinka tuosta Oltermannin syntypaikasta tuli maailmallakin palkintoja voittaneen suomalaisen ginin koti.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen, päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2017