Tässä lehdessä keskitymme innovaatioihin ja digitalisaation. YLE:n digitalisoineen Mikael Jungnerin mukaan nyt maailmaa muuttava digitalisaatio on historian suurin mullistus. Hänen mukaansa sitä ei tarvitse välttämättä uskoa, mutta se on yhtä varmasti totta kuin Einsteinin suhteellisuusteoria. Junger avaa oman digipihvinsä reseptin erittäin mielenkiintoisessa kokonaisuudessa sivuilla 14–20.

Myös Vapo elää historiansa suurinta muutosta. Ja jos uskomme Mikael Jungeria, hyvä niin. Vapon Energialiiketoiminnan muutoksen ajureina ovat digitalisaatio ja siirtyminen palveluiden tuottajaksi ja myyjäksi. Tästä ovat esimerkkeinä sivuilta 6 ja 7 löytyvät Vapon uusi digistrategia, pelletin uusittu verkkokauppa sekä taloyhtiöiden isännöitsijöille kehitetty portaali, josta näkee älypuhelimellaan vaikkapa kuinka lämmönkulutus on kehittynyt verrattuna budjettiin tai edellisvuoteen. Myös sivuilla 30–31 esiteltävä, Forssaan rakennettu itseajatteleva kaukolämpöakku on oiva esimerkki muuttuneesta ajattelusta.

Jungerin mukaan Suomelle ei ole tärkeää, kuka muuttuu, kunhan joku on ensimmäinen. Omalla alueellaan Vapo on päättänyt olla ykkönen. Sivuilla 22–28 esitellään yhtiön suurin muutoshanke, Vapo Carbons. Kokonaisuudessa kerrotaan, miksi ja miten perinteinen valtionyhtiö aikoo muuttua suoraan teknisten hiilten alueella johtavaksi toimijaksi.

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 4/2016