Jyrki Vainionpää aloitti 17. lokakuuta 2016 Vapo Oy:n varatoimitusjohtajana. Vainionpää on työskennellyt aiemmin Vapossa talousjohtajana sekä myynnistä, markkinoinnista ja alueorganisaatiosta vastaavana operatiivisena johtajana. Ennen Vapoa hän on työskennellyt muun muassa Nokia Oyj:ssä strategiajohtajana, investointipankkiirina Dresdner Kleinwortilla Lontoossa sekä liikkeenjohdon konsulttina McKinsey & Companyssa Helsingissä ja New Yorkissa.

– Energialiiketoimintojen johtaminen yhtenä kokonaisuutena ei ole suunnan muutos, vaan luonteva jatkumo yhtiön aiemmin valitulle strategialle. Talon sisältä tullessa on helppo aloittaa työt, kun toimiala, henkilöstö ja asiakkaat ovat jo tuttuja, Vainionpää toteaa.
Vainionpää mainitsee Vapon olevan alan toimitusvarmin polttoaineiden tarjoaja. Tavoite on olla myös osaavin polttoaine- ja energiaratkaisujen tarjoaja, mikä pohjautuu vahvaan tietotaitoon koko ketjusta energiantuotantoon ja -jakeluun asti.

– Tämä tuo lisäarvoa polttoaineasiakkaillemme. Voimme esimerkiksi jatkossa tarjota asiakkaalle kokonaiskustannuksiltaan parhaat polttoaineet, koska meillä on vankka tuntemus paikallisesta polttoainemarkkinasta sekä vahva tietotaito polttoainejakeiden vaikutuksesta laitosten käytettävyyteen, hyötysuhteeseen, päästöihin ja muihin kustannuksiin, kuten tuhkakustannukseen. Jotkut asiakkaamme taas ovat kiinnostuneita syvemmästä yhteistyöstä, jossa Vapo etäkäyttää asiakkaiden laitoksia, Vainionpää perustelee.

Toinen prioriteetti on polttoaineiden kustannuskilpailukykyyn tähtävä tehostamisohjelma, jonka tavoitteena on viiden miljoonan euron säästöt. Turvetuotantoa keskitetään tehokkaimmille soille ja hankintoja tehostetaan.

– Haemme koko kentän henkilöstöltä ja urakoitsijoilta pitkän listan konkreettisia toimenpiteitä. Ohjelma toteutetaan ilman henkilöstövähennyksiä, Vainionpää kertoo.

Teksti Sari Alhava
Kuva Marja Väänänen

Kirjoittaja: polte

Numero: 4/2016