Yhä useammassa pihassa kuopsuttelee nykyään kanoja. Pienet kotikanalat ovat tulleet viime vuosina suosituiksi, ja kuiviketurve käy hyvin myös kanojen alustaksi. Sen lisäksi, että turve sitoo hajuja ja on hygieeninen, siitä tehty pehku myös tuottaa lämpöä eläimille.

Tyylejä kanojen pehkun tekemiseen on monia, mutta pellolainen Päivi Picken tekee talveksi kanoilleen niin sanotun kestopehkun, joka kompostoituu hiljalleen käytön aikana. Pehkun pohjaksi hän laittaa turvetta ja syysharavoinnissa kerättyjä lehtiä, jotta kompostoituminen pääsee alkuun. Sekaan voi laittaa myös esimerkiksi olkea.

– Turve on hyvä ja puhdas runkomateriaali pehkulle. Se on myös ehdottomasti kanoille mieluinen materiaali, jota ne tykkäävät kuopia. Lisään pinnalle viikottain uutta turvetta kanojen kylpyhetkiä varten.
Kotikanalan pitäjälle Vapon tuotteista kätevimpiä ovat 85 ja 190 litran kuiviketurvesäkit, joita on myös helppo varastoida. Kun turvetta ostaa pienissä erissä, sitä ei myöskään mene hukkaan.

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2016