Millaisia asioita Bioenergia ry ajaa kotimaassa ja kansainvälisesti?
Visiomme on, että kotimaisen ja uusiutuvan energian tuotanto kasvaa ja tuo Suomeen uusia työpaikkoja. Tavoite on nostaa uusiutuvan energian osuus ja omavaraisuus puoleen koko energiantuotannosta. EU-tasolla olemme mukana kahden järjestön toiminnassa: European Biomass Association (AEBIOM) ja Energy Peat Europe. Me tuomme mukaan Suomen bioenergia-alan näkökulmaa.

Mitkä ovat suomalaisen bioenergia-alan suurimpia haasteita juuri nyt?
Vaikea markkinatilanne on heijastunut puuenergian ja turpeen käyttöön. Viime vuonna turpeen kulutus laski 11 prosenttia ja puuenergian 2 prosenttia. Tämä ei ole meidän kannaltamme tietenkään hyvä kehitys, mutta sähkön, fossiilisten polttoaineiden ja päästöoikeuksien hinnat ovat olleet alhaisia. Lisäksi meillä on ollut lämpimiä talvia, jolloin polttoaineiden käyttö on vähentynyt.

Olet toiminut yhdeksän vuotta neuvottelijana kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Mikä on jäänyt parhaiten mieleen?
Oli hieno hetki, kun Pariisin ilmastokokouksessa 2015 saatiin kruunu vuosien työlle. Kun nuija kopautettiin ilmastosopimuksen merkiksi, heitimme ministeri Tiilikaisen kanssa salissa ylävitoset.
Millainen on pienen Suomen asema kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa?
Suomi on ennen kaikkea EU:n jäsenmaa ja vaikuttaa EU:n kantoihin. Kokouksissa Suomi tekee myös pohjoismaista yhteistyötä, ja yhdessä pyrimme olemaan välittäjiä maaryhmien välillä ja mielipidevaikuttajia. Pohjoismaissa on tehty monia asioita hyvin.

Euroopan komission tuoreessa ehdotuksessa Suomen päästövähennystavoite on 39 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Mitä mieltä olet tästä?
Ehdotettu prosentti oli kovempi kuin oli odotettu. Taloutemme on viime vuosina mennyt alaspäin, mutta silti meille asetettu tavoite oli kovempi kuin joillain rikkaammilla mailla. Mutta uskon silti, että tämän suuruusluokan tavoite saavutetaan kyllä. Vuoteen 2005 verrattuna päästöjä on vähennetty jo 17 prosenttia.

Mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii?
Liikenne ja rakennusten erillislämmitys ovat suurimmat sektorit päästökaupan ulkopuolella. Sähköautoilu on kasvussa, mutta yksin sen avulla tavoitteita ei saavuteta tarpeeksi nopeasti. Biopoltto­aineissa on suuri potentiaali käyttämättä, ja niiden avulla tuloksia saadaan aikaan nopeasti, enemmän ja halvemmalla.

Teksti Anna Brotkin
Kuva Marja Väänänen

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2016