Turpeesta tehtyjä eristeitä, sisäpakkauksia tai rakennuslevyjä? Ehkä piankin, sillä turpeessa piilee lupaavia innovaatioita ja uusia käyttötarkoituksia. Vapo Fibers -nimellä kulkevalla Vapon uudella kuituliiketoiminnolla on potentiaalia nousta merkittäväksi liiketoiminnaksi lähivuosina.

Perinteisesti turvetta on hyödynnetty energianlähteenä, kasvualustoina, kuivikkeena ja kompostien tukiaineena. Siitä on myös eristettävissä kuitujakeita, jotka mahdollistavat sen käytön moniin selvästi korkeamman jalostusasteen tuotteisiin.

Turvekuidulla on monia etuja ja hyviä ominaisuuksia muihin materiaaleihin verrattuna. Turvekuitu vastustaa luonnostaan homesienten kasvua ja on kuivuessaan vettä hylkivä. Turvekuidut soveltuvat myös erilaisten rakennus-, sisustus- ja akustiikkalevyjen raaka-aineeksi, non-woven-kuitukankaisiin, muottipuristustuotteisiin ja komposiitteihin.

Yksi lupaava käyttökohde on kuituvalostuotteet, joita ovat esimerkiksi muovia korvaavat elektroniikan sisäpakkaukset.

Vapo Fibers ei itse tähtää lopputuotteiden valmistajaksi, vaan tarjoaa valmistajille raaka-ainetta tarvittaessa isonkin teollisen mittakaavan tuotantoon. Vapo tuottaa nykyisin vuodessa noin 10 miljoonaa kuutiometriä turvetta, josta turvekuitua saadaan.
Kuluttamisen megatrendit ennustavat turvekuitutuotteiden kysynnän kasvua – kuluttajat haluavat entistä ekologisempia, terveellisempiä ja yksilöllisempiä tuotteita. Vapo Fibersin myyntijohtaja Jorma Kauton mukaan turvekuidun vastaanotto markkinoilla onkin ollut odotettuakin positiivisempi.

– Turvekuitu on ekologisesti kestävä ja kotimainen vaihtoehto, jonka hiilijalanjälki on pieni ja tuotanto energiatehokasta.

Turvekuitu on osoittanut toimivuutensa muun muassa taimisuojien raaka-aineena.

Kouvolalainen Ecopulp Oy on käyttänyt Vapon turvekuitua jo parin vuoden ajan metsänhoidossa käytettävissä taimisuojissa. Suojan tehtävänä on toimia luonnonmukaisena katteena ja suojella puuntainta muun muassa hallatuhoilta, myyriltä ja ennen kaikkea pintakasvillisuudelta kuten heinikolta.

– Taimitassu-tuotteessamme on turvekuitua 30 prosenttia ja loput kierrätettyä puukuitua, käytännössä keräyssanomalehtipaperia. Turvekuitu on ekologinen materiaali, joka torjuu hometta ja sieniä. Turvekuidun voi huoletta jättää metsään maatumaan ja hajoamaan, sillä sieltähän se on peräisinkin, kiittelee Ecopulpin toimitusjohtaja Ari Henttonen.

Kokemuksensa perusteella Henttonen uskoo turvekuidun kasvupotentiaaliin raaka-aineena monissa muissakin käyttötarkoituksissa. Esimerkiksi pakkauspehmusteissa ja sisäpakkauksissa turvekuidulla voitaisiin osaltaan korvata tuontiraaka-aineita kuten solumuovia.

Teksti Kirsi Poikolainen
Kuva Juha Myllymäki

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2016