Voimalat, lämpölaitokset, kaukolämpöverkot ja pellettitehtaat ovat kohtuullisen suuria yksiköitä kytkettäviksi tietoverkkoihin, mutta kyllä ne siihen liittyvät samalla tavalla kuin pienemmätkin kojeet. Nyt on muodikasta puhua asioiden internetistä eli Internet of Thingsistä. Vapon Vantaan Tikkurilassa sijaitsevasta käyttökeskuksesta ajetaan jo nyt ympäri vuorokauden eri puolella Suomea sijaitsevia laitoksia, joten kutsuttakoon sitä kokonaisuutta sitten vaikka ”isojen asioiden internetiksi”. Sivuilla 10–12 kerrotaan, kuinka polttoaineyhtiö muuttuu digitaaliseksi palveluyhtiöksi.

Kuitu on eräs maailman käytetyimmistä raaka-aineista.

Ja kun uudistumisesta puhutaan, niin annetaan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyynyn kertoa, kuinka Vapo aikoo hankkia uutta liiketoimintaa vanhasta tutusta raaka-aineesta. Vastuullisesti tuotetulle energiaturpeelle riittää kysyntää vähintään niin kauan kuin fossiilisille tuontipolttoaineille. Mutta jo pienellä pintaraapaisulla turpeelle löytyy lukuisia muitakin käyttötarkoituksia. Turve on luonnonkuitua, ja kuitu on eräs maailman käytetyimmistä raaka-aineista. Tästä voit lukea lisää sivuilta 16–20.

Kesän lehdessä lisäksi Kimmo Tiilikainen kipinämikkona, asiaa lintubongauksesta ja ohjeet muuripadan muuttamiseksi savustuspöntöksi.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 2/2016