Vapo rakentaa Valion tuotantolaitokselle uuden kotimaista bioenergiaa käyttävän höyrykattilalaitoksen, jolla korvataan nykyistä raskaan polttoaineen käyttöä energiantuotannossa.

Tällä hetkellä Valion Jyväskylän meijerin tarvitsema kaukolämpö, höyry ja prosessilämpö tuotetaan kahdessa eri kattilassa, jotka molemmat käyttävät polttoaineenaan raskasta polttoöljyä. Valion Jyväskylän meijeri halusi laitoksilleen kokonaan uuden ja kestävän energiaratkaisun, joka kattaa sekä lämmityksen että teollisen tuotannon tarvitseman energian.

Valion Jyväskylän meijeri on erikoistunut maidon, kerman, piimän ja erikoismaitotuotteiden valmistukseen. Meijeri vastaanotti ja jalosti vuonna 2015 yli 160 miljoonaa litraa raakamaitoa. Laitos työllistää lähes 300 henkeä ja se käyttää energiaa vuodessa runsaat 30 gigawattituntia.

– Pyrimme lisäämään kotimaisten polttoaineiden osuutta lämmöntuotannossa. Meille tärkeitä arvoja ovat ympäristöystävällisyys, kotimaisuus, huoltovarmuus ja työllistävä vaikutus, toteaa energiapäällikkö Peter Fabritius Valiolta.

Uuden kiinteää polttoainetta käyttävän laitoksen valmistuttua Valion Jyväskylän meijerin tarvitsema energia tuotetaan yli 90-prosenttisesti kotimaisella bioenergialla eli hakkeella, muilla puupohjaisilla polttoaineilla ja jyrsinturpeella. Vanhat höyrykattilat jäävät kevyttä polttoöljyä käyttäviksi vara- ja huippukuormakattiloiksi.

Uudella toimintamallilla energiantuotanto on selvästi nykyistä ympäristöystävällisempää ja kustannustehokkaampaa. Laitoksen operointi, polttoaineiden tuotanto ja logistiikka luovat kuusi uutta työpaikkaa. Laitoksen rakentaminen antaa työtä 10 hengelle vuodeksi.

Vapo vastaa koko laitoksen rakentamisesta sekä sen operoinnista ja polttoainehuollosta laitoksen valmistuttua. Vapon kanssa solmittu sopimus turvaa Jyväskylän meijerin lämmöntuotannon toimitusvarmuuden ja kustannustehokkuuden sopimuskaudella ja mahdollistaa meijerin tuotteiston innovatiivisen kehittämisen asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2016