Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusylijohtajan Johanna Buchertin mukaan Luken tutkimuksen vahvuus biotaloudessa on ketjun alkupää eli se, miten pystymme tuottamaan älykkäästi ja kestävällä tavalla arvoa Suomen luonnonvaroista. Buchertin haastattelusta (s. 14) selviää, miksi bio on nyt pop.

Suomessa käytettävästä energiasta 25 prosenttia on puupohjaista. Äänekoskelle tulee uusi biotuotetehdas, joka lisää hakkuita miljoonilla kuutioilla vuodessa. Tuorein uutinen on kiinalaisen Kaidin suunnitelma perustaa biodieseltehdas Kemiin. Toteutuessaan hanke lisäisi puun käyttöä kahdella miljoonalla kuutiolla vuodessa. Kysyimme asiantuntijoilta, riittääkö puu (s. 32).

Suomessa käytettävästä energiasta 25 prosenttia on puupohjaista.

Pelletti, hake ja turve eivät ole vain syrjäseutujen polttoaineita. Espoossa sijaitsevan vesipuisto Serenan altaat lämpiävät kotimaisella pelletillä. Talvella Serena käyttää noin 30 tonnia pellettiä viikossa. Tampereen Sarankulmassa sijaitseva pellettilämpölaitos käytti huippupakkasilla 1 500 tonnia pellettiä viikossa.

Tuorein tulija pääkaupunkiseudun energiapalettiin on Tuusulan Jokelan lämpölaitos, jonka polttoaineina ovat hake ja turve. Ministeri Lauri Ihalainen kävi vihkimässä voimalan tammikuussa (s. 6). Väki viihtyi ja rokka maistui, vaikka pakkanen kipristelikin varpaita.

Hyviä lukuhetkiä!

Ahti Martikainen

päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 1/2016