Energia ja huoltovarmuus kiinnostivat me­diaa tänäkin kesänä. Tästä pitivät huolen niin ydinvoimapäätökset kuin ennätyksellisen huono turvetuotantokausi. Onneksi Vapolla on varastossa energiaturvetta yli 10 miljoonaa kuutiota, minkä ansiosta sen sopimusasiakkaat voivat olla varmoja polttoaineen saatavuudesta, vaikka pakkanen paukkuisi kovemminkin tulevalla lämmityskaudella. Samasta huoltovarmuudesta on kysymys ydinvoimaratkaisujen yhteydessä, vaikka aika- ja suunnittelujänne on aivan eri.

Vapolla on varastossa yli 10 miljoonaa kuutiota energiaturvetta

Satoja hehtaareja turvetuotannosta poistuneita alueita muuttuu vuosittain viljaviksi pelloiksi. Kansijutussamme 86-vuotias maanviljelijä Erkki Mäkelä poseeraa Punkalaitumen Arkkuinsuolla pellolla, joka oli ennen turvetuotantoaluetta. Mäkelä oli suurin maanomistaja kun Arkkuinsuon turvetuotantoa aloiteltiin. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin vanhalla suonpohjalla lainehtii ruis. Kuten mies itse sanoo: ”Kiitos Vapon, tuottamaton on laitettu tuottamaan ja jälkipolvi saa pelloista toimeentulon.”

Raskaan polttoöljyn käyttö loppuu päästönormien mukaan 2017 loppuun mennessä. Jutussamme (s. 30) kerromme, mitä se tarkoittaa käytännössä. Muutos edellyttää mittavia korjausinvestointeja ja uutta tekniikkaa rikinpuhdistukseen. Vapon tarjoama ratkaisu on siirtyminen tuontiöljystä pelletin käyttöön. Päästöt pienenevät, ja Suomeen saadaan työtä ja verotuloja.

Mukavia lukuhetkiä!

Ahti Martikainen
päätoimittaja

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2015