Mika Lehtojärven työkiireet unohtuvat joskus vasta sukeltamalla järveen tai kaivoksen kirkkaisiin vesiin.

– Veden alla on oma hiljainen maailmansa, jossa voin rauhoittua, hän kertoo.

Harrastus sai alkunsa, kun Lehtojärvi koulutettiin Forssan VPK:ssa pelastussukeltajaksi. Nyt lähes 25 vuoden jälkeen sukeltaminen on hänelle tärkeä henkireikä, joka tuo elämään ystäviä, itsensä voittamista ja rentoutumista. Lisäksi laji opettaa ennakoivaa ajattelua, joka on tullut osaksi muutakin elämää.

– Sukeltaessa pitää olla rauhallinen, sillä muuten kuluu turhan paljon ilmaa. Maallakin olen oppinut tekemään asiat hätiköimättä.

Lehtojärvi käy sukellusreissulla pari kertaa kuukaudessa, myös talvella avannossa. Lähialueen kirkkaat sisävedet, järvet ja kaivokset Tammelassa sekä Lopella ovat vakiokohteita. Ainakin kerran vuodessa sukellusretki suuntautuu merelle jonnekin päin Suomen rannikkoa.

– Talvella jääkansi ja aurinko tarjoavat todella kauniin maiseman. Merellä mennään yleensä katsomaan hylkyjä, mutta on niitä sisävesissäkin, uponneita proomuja ja vanhoja ruuhia.

Vuoden huipennus on kaveriporukan reissu Punaisellemerelle Egyptiin.

– Etelässä kiehtoo uskomaton värien loisto ja loistava näkyvyys. Suomessa tarvitaan jokin mielekäs kohde, kuten hylky, koska kalat ja kasvit ovat aika vaatimattomia ja näkyvyys yleensä huono.

Lehtojärvi on painunut pinnan alle noin 700 kertaa. Kokeneella sukeltajalla on paljon annettavaa keltanokille, joten yksi osa Lehtojärven harrastusta onkin kouluttaa aloittelevia sukeltajia Sukellus- ja saunaseura Gummiwihdassa.

Kuka: Mika Lehtojärvi
Työpaikka: Vapo Oy, Länsi
Ammatti: Hankintaesimies
Ikä: 46
Harrastus: Laitesukellus

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2015