Kylmän ja sateisen sään takia kesän turvetuotanto jäi yhdeksi historian huonoimmista. Ylivuotisten varastojen ansiosta talven toimitukset Vapon polttoaineasiakkaille on kuitenkin turvattu.

– Tavoitteenamme on, että varastomme vastaisi tuotantokauden päätyttyä kahden vuoden kysyntää. Viime vuonna tuotimme turvetta reilusti varastoon. Koska viime talvi oli leuto, ensi talven toimitukset olisivat olleet turvattuja, vaikka emme tänä kesänä olisi tuottaneet turvetta yhtään, Vapon myynnistä, markkinoinnista ja alueoperaatioista vastaava johtaja Jyrki Vainionpää kertoo.

Nollille ei sentään jääty. Elokuun poutajakso ehti parantaa heinäkuussa surkeilta näyttäneitä tuotantolukuja.

– Kesän tuotanto kasvoi neljänneksellä elokuun aikana. Näyttää siltä, että pääsemme noin puoleen tavoitteestamme, kertoo tilaus- ja toimitusketjun johtaja Juha Koskiniemi.

Vapon tavoitteena oli nostaa kaikkiaan 13 miljoonaa kuutiometriä turvetta tänä kesänä. Elokuun loppuun mennessä kokoon oli saatu vajaat 6 miljoonaa kuutiometriä.

Heikointa tuotanto on ollut pohjoisessa, missä elokuun viimeiseen viikkoon mennessä oli tuotettu vasta 26 prosenttia tuotantokauden tavoitteesta. Lounaassa yllettiin 58 prosenttiin ja kaakossa 68 prosenttiin samassa ajassa.

Koneyrittäjille huono tuotantokesä on ollut vaikea. Elokuussa tuotanto saatiin sentään käyntiin kaikkialla Suomessa.

– Toimiva urakoitsijaverkosto on toimintamme edellytys. Nyt monen yrittäjän tulot ovat jääneet alhaisiksi, mistä olemme huolissamme. Toisaalta urakoitsijamme voivat suhtautua luottavaisemmin tulevaisuuteen, sillä huonon kesän jälkeen on entistä vähemmän tarvetta tuotantorajoituksille, Vainionpää sanoo.

Edellisen kerran huono tuotantokesä koettiin vuonna 2012.

– Tilanne on nyt parempi hyvän varastotilanteemme ansiosta. Toimitusvarmuus on Vapon asiakaslupauksen ydin, ja nyt meillä on tilaisuus lunastaa tämä lupaus. Varastojemme ja koko Suomen kattavan verkoston ansiosta polttoaineasiakkaamme voivat olla rauhassa, vaikka seuraavakin kesä olisi huono. Vapolla on ylivertainen kyky solmia monivuotisia polttoainesopimuksia.

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2015