1. Puhdista ja pilko huolellisesti kilo sieniä. Erityisen hyvin hapatettaviksi sopivat tatit. Muista kunkin sienilajin oikea esikäsittelytapa.

2. Aseta huolellisesti puhdistetun lasitölkin pohjalle hapanleipäsiivu ja lado päälle kerroksittain sieniviipaleita ja suolaa. Suolaa kuluu noin 15 grammaa.

3. Painele aineet tiiviisti pohjalle ja kaada päälle keitettyä, jäähdytettyä vettä sen verran, että kevyesti painettaessa sienet jäävät nesteen alle.

4. Aseta kevyt paino sienten päälle, sulje purkki ja anna sen seisoa huoneenlämmössä 3–4 vuorokautta. Painoksi sopii vaikkapa puhtailla kivillä täytetty ja huolellisesti suljettu muovipussi. On tärkeää, ettei käymisprosessiin pääse sopimattomia bakteereja.

5. Nosta purkki kylmään. Nesteen purkissa tulee olla kirkasta ja raikasta. Jos vesi on sameaa, käyminen on epäonnistunut ja sienet ovat syömäkelvottomia.

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2015