Janne Sankelo on aloittanut Vapo Oy:n sidosryhmäjohtajana tehtävänään edesauttaa Vapon cleantech-hankkeiden jalkauttamista kotimaassa ja mahdollisuuksien auetessa myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Lisäksi Sankelo toimii toimitusjohtajan ja yhteiskuntasuhdejohtajan kanssa projekteissa, joilla pyritään edistämään kotimaisten polttoaineiden käyttöä, työllisyyttä ja Suomen energiaomavaraisuuden kohottamista.

Janne Sankelo haluaa valistaa päättäviä tahoja ym­pä­ris­tö­vas­tuus­ta.

Janne Sankelolle turvetuotanto ja Vapon toiminta on tuttua kauraa. Kokoomuksen varapuheenjohtajana toimiva Sankelo oli syyskuun yhtiökokoukseen saakka jäsenenä Vapo Oy:n hallintoneuvostossa, mutta 1990-luvun alkupuolella suhde energiaturpeeseen oli vieläkin konkreettisempi.

– Muistan hyvin kesän 1992, jolloin pääsin Kuortaneen Tausnevalle kesätöihin traktorikuskiksi Jorma Kattelukselle. Rahat tulivat tarpeeseen, koska opintoni olivat vielä kesken Turun yliopistossa, Sankelo sanoo.

Sankelo valmistui kasvatustieteen maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 1993. Hän on työskennellyt pitkään opetusalan eri tehtävissä Pohjanmaalla, muun muassa Vaasassa ja Seinäjoella. Hän myös viljelee sivutoimisesti 25 hehtaarin viljatilaa Kauhavalla. Sankelo valittiin eduskuntaan vuonna 2011 ja hän toimi muun muassa maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenenä edellisellä parlamenttikaudella. Kevään 2015 vaaleissa uudelleenvalinta jäi harmittavasti 16 äänen päähän.

Sankelon perheeseen kuuluu rehtorina työskentelevä vaimo ja neljä poikaa. Vanhin pojista on asepalveluksessa ja tuoreessa muistissa on vaikuttava valatilaisuus Utissa. Poikien jalkapalloharrastuksen kautta Sankelo on jatkanut omaakin jalkapallouraansa. Pelikentällä hänellä on nykyisin päällään viirupaita ja suussa pilli.

Sankelon mukaan Vapon tarjoamaan työprojektiin oli helppo tarttua. Yhtiö on tehnyt paljon ympäristövastuun edistämiseksi ja nyt tämä viesti on saatava perille kaikille niille tahoille, jotka päättävät energia-asioista.

– Olen aina ollut vankkumaton suomalaisen työn puolestapuhuja. Kun meillä on mahdollisuus parantaa kauppatasetta ja energiaomavaraisuuttamme sekä samalla lisätä työpaikkoja ja verotuloja, en kerta kaikkiaan ymmärrä, miksi emme tee niin.

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2015