Israel on yksi Kekkilän suurimmista vientimaista. Useimmat Israelin vihannesviljelijät käyttävät tarhoillaan Kekkilän kasvuturvetta.

Kekkilällä on hyvä maine ja vahva markkina-asema Israelin ammattilaisviljelijöiden keskuudessa, sillä Israel on yksi Kekkilän suurimmista kasvuturveasiakkaista. Maa kuuluu Espanjan, Italian, Meksikon ja Ranskan ohella viiden suurimman vientimaan joukkoon.

Erityisesti Kekkilän kasvualustojen menekki on vertaansa vailla.

– Lähes kaikki ammattilaisviljelijöiden vihannestarhat käyttävät taimien kasvatuksessa Kekkilän kasvualustoja, kertoo vientipäällikkö Timo Nieminen.

Kekkilä vie tänä vuonna noin 200 kontillista turvetta Israeliin. Viennin yhteenlaskettu arvo on yli 700 000 euroa.

Kekkilän vientiturve tulee suomalaisilta ja virolaisilta soilta. Yrityksen paraatituote C1 valmistetaan ja pakataan Kekkilän kasvualusta- ja lannoitetehtaalla Eurajoella.

Suomalainen kasvuturve on lyönyt läpi, koska se on markkinoiden luotettavin ja tasalaatuisin turve.

Suomalaista kasvuturvetta on käytetty Israelin vihannes- ja kukkatarhoilla jo 40 vuoden ajan. Tällä hetkellä Kekkilä myy kasvuturvetta yhdelle vihannestarhalle suoraan, ja muita asiakkaita palvelee yksi jakelija, Green 2000 Agricultural Equipment & Know-How.

– Suomalainen kasvuturve on lyönyt läpi, koska se on markkinoiden luotettavin ja tasalaatuisin turve. Varsinkin korkealaatuisten siementen ja taimien tuottajille on elinehto, että kasvualustat ovat puhtaita ja terveitä eikä niissä ole rikkaruohoja, Green 2000:n toimitusjohtaja Refael Dayan kertoo.

Green 2000 tuo maahan sekä Vapon raakaturvetta että Kekkilän kasvuturvetta, joka on luontainen, biologisesti aktiivisia ainesosia sisältävä turveseos. Raakaturpeeseen lisätään Israelissa paikallisia maa-aineksia ja siitä valmistetaan paikallisia kasvualustatuotteita. Kekkilän kasvuturve on vaaleaa rahkaturvetta, jota käytetään erityisesti vihannes- ja pientaimiviljelmillä sekä kukkatarhoilla.

Iso osa israelilaisista tomaateista, meloneista, munakoisoista, salaateista ja kaaleista kasvaa siis suomalaisessa turpeessa. Ne viettävät herkän taimivaiheen turpeessa ja vahvistuneet taimet istutetaan maahan ulkoviljelmille tai kasvihuoneisiin.

– Kukkaviljelmillä kasvuturvetta käytetään monien ruukkukasvien, kuten esimerkiksi syklaamien ja joulutähtien kasvualustana, Timo Nieminen kertoo.

Kasvuturvetta voidaan käyttää myös perunan pakkaamiseen, sillä se pitää perunan sopivan kosteana ja suojaa kolhuilta. Kekkilä toimittaa jonkin verran turvetta Israeliin myös tähän tarkoitukseen.

Israel tunnetaan suurista kasvihuonekylistään ja taimitarhoistaan. Niiden käyttämä kasvuturve tulee suurelta osin Suomesta.

Green 2000:n toimitusjohtajan Refael Dayanin ja myyntipäällikkö Ori Migdalin mukaan yhteistyö Kekkilän kanssa on enemmän kuin tuotteiden jakelua. Israelilaisille yrittäjille on ihan luontevaa sanoa, että lähes sadan prosentin markkinaosuus perustuu ystävyyteen.

– Tapaamme Kekkilän väkeä säännöllisesti ja pohdimme yhdessä asiakkaidemme tarpeita ja kilpailutilannetta ja päätämme myös hinnoittelusta yhdessä. Palvelemme taimitarha-asiakkaitamme samalla avoimuudella, ystävyydellä ja hyvillä luottoehdoilla. He maksavat takaisin uskollisuudella, toimitusjohtaja kuvailee.

Ori Migdalin mukaan on tärkeää, että Kekkilä tuntee myös Green 2000:n asiakkaat henkilökohtaisesti.

– Suomalaiset vierailevat taimitarhoilla pari kertaa vuodessa ja reagoivat nopeasti asiakkaidemme tarpeisiin. Esimerkiksi kun yhdellä isolla taimitarhalla toivottiin kasvualustaa, jossa olisi vähemmän vermikuliittia, Kekkilä pystyi tarjoamaan ratkaisun, Migdal kertoo.

Kun bisnes perustuu henkilökohtaisiin suhteisiin, kaveria ei jätetä vaikeinakaan aikoina.

– Jatkamme toimituksia asiakkaillemme Gazassa ja Länsirannalla, vaikka yritysten maksukyky näillä alueilla ei ole tällä hetkellä kovin hyvä, Dayan sanoo.

Kekkilä hallitsee vihannestarhojen kasvualustamarkkinoita Israelissa, mutta ruukkukasviviljelmillä markkinaosuutta on vielä varaa kasvattaa. Myös varttaminen eli kahden taimen kasvattaminen fyysisesti yhteen on kasvava bisnes, ja Timo Niemisen mukaan kasvuturve on osoittautunut erinomaiseksi kasvualustaksi näille arvokkaille taimille.

Kasvualustojen, siemenien ja luomulannoitteiden tuonnin lisäksi Green 2000 harjoittaa mittavaa vientitoimintaa. Yritys myy tietotaitoa ja toimittaa isoja maataloushankkeita Eurooppaan, Kaukoitään ja Afrikkaan. Tällä hetkellä sillä on rakenteilla kasvihuonekylä Vietnamissa sekä meijeri ja koulutuskeskuksia Nigeriassa.

Kirjoittaja: polte

Numero: 3/2015